Noua lege aprobată de parlament va intra în vigoare marţi, a spus Bakondi în cadrul unei conferinţe de presă. În acelaşi timp, controalele la frontiere vor fi înăsprite, a adăugat el. 

''Scopul este de a le permite (autorităţilor) să-i escorteze înapoi prin porţile gardului de la frontieră pe cetăţenii unei terţe ţări care se află ilegal în Ungaria şi care sunt reţinuţi în interiorul unei zone de opt kilometri de la graniţă'', potrivit legii. 

Un gard ridicat de-a lungul graniţei de sud a Ungariei cu Serbia şi Croaţia a contribuit la reducerea drastică a fluxului de migranţi, de la sutele de mii care au trecut în 2015 prin Balcani către nordul Europei, în special în Germania. 

Cu toate acestea, un flux constant de migranţi soseşte în continuare la graniţa Ungariei cu Serbia. Budapesta a înfiinţat două zone de tranzit unde migranţii pot depune o cerere de azil.

Potrivit unor date guvernamentale, Ungaria a înregistrat până în prezent 19.140 de cereri de azil şi peste 14.000 de migranţi au trecut ilegal graniţa sa de sud. Budapesta a limitat recent numărul de admiteri în zona de tranzit până la maximum 30, a declarat recent purtătorul de cuvânt al guvernului Zoltan Kovacs, precizând că Ungaria respectă legislaţia europeană şi internaţională, precum şi protocoalele ungare privind readmisia.

AGERPRES