În cadrul unei videoconferințe cu Centrul de Studii Strategice și Internaționale, imunologul Anthony Fauci a declarat că persoanele care s-au vaccinat împotriva coronavirusului vor evita spitalizarea și decesul în cazul în care se vor infecta cu tulpina Omicron.

De cealaltă parte, cei care nu s-au vaccinat au un risc de 20 de ori mai mare de deces din cauza noii tulpini, spunea el într-o declarație la Senat. De asemenea, riscul pentru cei nevaccinați să ajungă la spital este de 17 ori mai mare, în timp ce riscul ca ei să se infecteze este de 10 ori mai mare decât în cazul celor care s-au imunizat.

Creșterile cazurilor de infectare cu tulpina sud-africană l-a determinat pe imunologul american să declare că persoanele nevaccinate ”vor fi afectate de aspectul sever al tulpinii”. Acesta a adăugat că ”atunci când ai atât de mulți oameni infectați din punct de vedere cantitativ, o fracțiuni dintre ei vor muri”, subliniind că lucrurile diferă de la caz la caz, relatează Washington Post.

Tulpina Omicron are transmitere comunitară

Întreaga planetă este îngrijorată cu privire la tulpina descoperită la finalul anului trecut, iar România nu face excepție. Într-o informare a Institutului Național de Sănătate Publică se arăta că tulpina Omicron are transmitere comunitară la nivelul țării.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, până la data de 9 ianuarie, rata de confirmare cu variante alre coronavirusului care determină îngrijorare era de 93%. Tot până la aceeași dată, pe teritoriul României au fost confirmate 295 de cazuri cu tulpina sud-africană.

Institutul Național de Sănătate Publică mai arată că în prima săptămână a acestui an au fost au fost întrunite criteriile de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Omicron

De asemenea, INSP arată că aceste cazuri provin din toate regiunile țării, în timp ce absența legăturii epidemiologice cu cazuri confirmate sau cu istoricul de călătorie la peste 50% a fost de 52,3% din total. INSP subliniază că au fost excluse din calcul cazurile care nu au putut fi contactate.