Potrivit unui comunicat al instituţiei, remis miercuri, seria controalelor în unităţile amplasate în cele şapte zone de interes turistic – Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia – a continuat şi în acest început de săptămână. 

În acest context, inspectorii sanitari veterinari care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2017 au verificat 74 de unităţi, iar pentru abaterile de la legislaţie şase restaurante, trei patiserii, două unităţi tip fast food, două magazine alimentare, o pizzerie, o gelaterie, o pensiune, un bufet, un bar şi un laborator de patiserie au fost sancţionate contravenţional cu amenzi în valoare de 38.000 de lei pentru deficienţe precum: comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar-veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de producţie, etichetarea şi depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare.

În plus, în data de 17.07.2017, la solicitarea Poliţiei de Frontieră – Garda de Coastă, o echipă de inspectori sanitari veterinari s-a deplasat în portul Constanţa, unde a constatat abateri de la legislaţie. A fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 1.000 de lei şi s-au reţinut 373 kilograme de peşte, cantitate care a fost dirijată către o unitate de neutralizare. 

"Litoralul românesc este sigur din punct de vedere al siguranţei alimentare. Sigur, lucrurile sunt perfectibile, nimic nu e perfect, dar în fiecare an încercăm să fim mai buni. Sfatul pentru consumatori este să îşi achiziţioneze produsele din unităţi înregistrate şi autorizate sanitar-veterinar, să nu se bucure la chilipiruri, să nu se bucure la produsele 'pseudo tradiţionale', care se regăsesc la tot felul de colţuri de stradă sau pe mai ştiu eu unde, de-a lungul traseelor turistice sau şosele, să nu îşi ţină produsele, indiferent că vorbim despre cei care se deplasează la mare pe malul Mării Negre sau în alte zone cu potenţial turistic, să nu îşi lase produsele un timp îndelungat sub influenţa razelor de soare. Acum sunt peste tot magazine alimentare de unde pot fi achiziţionate, sunt numeroase, să nu ia cantităţi mari. Odată început un produs, este indicat să fie consumat până la capăt. Nu este indicată reambalarea produselor, nu este indicat contactul acestora cu alte categorii de produse… norme generale, norme generale care se cer a fi respectate în primul rând pentru binele nostru. De asemenea, în condiţiile în care sesizează neconformităţi, ei le pot comunica şi cu maximă promptitudine le identificăm şi bineînţeles că le şi rezolvăm', a declarat preşedintele ANSVSA, Geronimo Brănescu. 

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a lansat la începutul lunii iulie, la Constanţa, "Comandamentul Sezon Estival 2017". 

"Scopul acestui Comandament este de a contribui, prin derularea activităţilor specifice, la protejarea sănătăţii publice şi, implicit, a intereselor turiştilor aflaţi în vacanţă pe litoralul românesc", se menţionează într-un comunicat al instituţiei remis pe 6 iulie. 

Conform sursei citate, în perioada 3 iulie – 3 septembrie 2017, echipe de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare. 

AGERPRES