Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat în şedinţa de miercuri Ordinul privind completarea Metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 92/2015, se arată într-un comunicat al ANRE.

Potrivit sursei citate, completarea Metodologiei a fost determinată de situaţiile înregistrate în perioada ianuarie-februarie 2017 pe piaţa de energie electrică ce au determinat achiziţia din PZU, de către furnizorii de ultimă instanţă, a energiei electrice în vederea completării necesarului de consum pentru clienţii finali aflaţi în portofoliul lor şi preluarea de către furnizorii de ultimă instanţă a unui număr semnificativ de locuri de consum aflate în portofoliul unor furnizori concurenţiali.

‘Completările la Metodologia în vigoare au vizat, în principal, următoarele aspecte: evitarea/limitarea creşterii de tarife aplicate de către furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali, prin acordarea posibilităţii achiziţiei energiei electrice de pe toate pieţele administrate de Opcom, în cazul suspendării/încetării unor contracte bilaterale încheiate pe PCSU; minimizarea riscurilor financiare la care sunt expuşi furnizorii de ultimă instanţă prin: extinderea limitelor admise de metodologie la stabilirea costurilor justificate cu achiziţia energiei electrice facturate la tarif CPC, în cazul FUI care se confruntă cu situaţii obiective de suspendare/încetare a contractelor încheiate pe PCSU; acordarea furnizorilor de ultimă instanţă a dreptului de a factura un tarif suplimentar clienţilor noncasnici preluaţi în regim de ultimă instanţă şi care nu au dreptul la serviciul universal, pentru perioadele în care preţul mediu pe PZU înregistrează o creştere mai mare de 10% faţă de preţul mediu pe PCSU’, se precizează în comunicatul citat.

ANRE menţionează, de asemenea, că prin completările aduse Ordinului ANRE 92/2015 s-au avut în vedere asigurarea corectitudinii acţiunilor şi predictibilităţii costurilor pentru participanţii la piaţă implicaţi, reducerea expunerii furnizorilor de ultimă instanţă la volatilitatea preţurilor pieţelor pe termen scurt, precum şi minimizarea riscului de creştere a preţului energiei electrice plătit de clienţii finali beneficiari ai serviciului universal.

 

Potrivit unei analize ANRE cu privire la preţurile de pe bursă din luna ianuarie a acestui an, manipularea pieţei nu este una dintre cauzele pentru care preţul energiei a atins cote-record în luna ianuarie la bursă, iar motivele ţin de denunţarea unor contracte, de comportamentul jucătorilor, precum şi de lipsa apei şi a stocurilor de cărbune.

Piaţa de energie electrică va fi complet liberalizată de la 31 decembrie 2017. În cazul în care un anumit furnizor nu mai poate livra energie către clienţii săi, din cauze precum falimentul, acei consumatori sunt preluaţi de furnizorii de ultimă instanţă. În prezent, furnizorii de ultimă instanţă sunt cei tradiţionali, respectiv Electrica, CEZ, Enel şi E.ON, însă, din 2018, şi alte companii de energie vor putea intra pe această piaţă. AGERPRES