Controalele ANPC în Sectorul 3 au descoperit practici comerciale înșelătoare

Comisarii ANPC, alături de primarul Cristian Popescu-Piedone, au desfășurat un control de amploare în Sectorul 3 al Capitalei. Au fost verificate 14 firme, iar în urma verificărilor s-au aplicat amenzi în valoare totală de 50.000 de lei.

Printre neregulile grave constatate s-a aflat diferența între prețul afișat la raft și cel de la casa de marcat, o practică considerată înșelătoare de către ANPC.

Consumatorii au sesizat că „la raft scrie un preț, la casă alt preț”, iar personalul le-a comunicat că trebuie să plătească „cât este scris pe bilet”.

150 kg de produse retrase de la vânzare și 25 de jucării periculoase eliminate de pe piață

În timpul acțiunii, au fost retrași definitiv de la comercializare peste 150 de kilograme de produse, precum și 25 de articole considerate periculoase pentru copii.

Controalele au fost motivate de apropierea Zilei Copilului, în condițiile în care rafturile magazinelor sunt pline de jucării. Comisarii avertizează că nu toate sunt conforme și sigure pentru cei mici.

Pe litoral, comisarii CJPC Constanța au preferat să adopte o tactică diferită, axată pe prevenție și informare, nu doar sancționare. Horia Constantinescu, comisar-șef, le-a reamintit părinților să verifice existența marcajului CE, care atestă conformitatea jucăriei cu standardele Uniunii Europene.

Constantinescu a explicat că simbolurile „C” și „E” trebuie să fie parte dintr-un cerc în care literele sunt tangente una celeilalte – detaliu des ignorat de consumatori.

„Începem cu marcajul obligatoriu al comunităţii europene, C şi E, nu apropiate, ci trebuie să fie parte dintr-un cerc tangent celuilalt”, a spus Horia Constantinescu, comisar-șef CJPC Constanța.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) - Horia Constantinescu
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

ANPC: Jucăriile trebuie să aibă instrucțiuni în limba română și să corespundă vârstei copilului

Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a transmis un set de recomandări părinților, subliniind că jucăriile trebuie cumpărate doar din magazine specializate, unde se oferă bon fiscal sau factură – documente esențiale în cazul unei reclamații.

El a subliniat că eticheta trebuie să conțină instrucțiuni în limba română, avertismente și măsuri de siguranță clare. De asemenea, Anghel a atras atenția asupra jucăriilor cu piese mici, care pot duce la sufocare în cazul copiilor sub 3 ani.

Achiziționarea de jucării neconforme reprezintă un risc serios pentru siguranța copiilor și trebuie evitată, a transmis ANPC.