„În vederea asigurării unui cadru general care să conducă la integrarea sau reintegrarea pe piaţa muncii a persoanelor private de libertate după eliberarea acestora, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă derulează o serie de programe destinate acestei categorii de persoane. Astfel, ANOFM şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) au încheiat un protocol de colaborare în baza căruia agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, în colaborare cu penitenciarele, centrele de detenţie şi centrele educative asigură pentru persoanele aflate în custodia acestora, servicii de informare şi consiliere profesională, medierea muncii şi formare profesională”, se arată într-un comunicat al ANOFM remis, luni, AGERPRES.

Agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă vor pune la dispoziţia persoanelor private de libertate informaţii despre serviciile pe care le oferă, în vederea promovării ofertei de locuri de muncă, respectiv a selectării viitorilor angajaţi din rândul persoanelor private de libertate ce urmează să fie puse în libertate în perioada următoare.

Totodată, ANOFM mai spune că agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă organizează periodic burse ale locurilor de muncă destinate persoanelor private de libertate.

„Menţionăm că, potrivit Legii nr. 76/ 2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, actualizată, persoanele aflate în detenţie care mai au cel mult 9 luni până la ultima zi de executare a pedepsei pot urma un curs de formare profesională, organizat de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, cheltuielile necesare pregătirii profesionale fiind suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj. De asemenea, acelaşi act normativ stabileşte o serie de măsuri destinate persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, de care pot beneficia, fără discriminare, şi persoanele eliberate din detenţie: informare şi consiliere, medierea muncii, formare profesională etc”, mai spune Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.