Am asteptat si am tot asteptat primele contracte ANL. Comunicatele de presa ale Ministerului Lucrarilor Publice au anuntat marele eveniment de cel putin zece ori, in avalansa: ceea ce era dat ca sigur pentru decembrie 99 a fost amanat pentru ianuarie 2000, apoi februarie, martie, aprilie si in cele din urma mai. In tot acest timp, reprezentantii MLPAT si ANL au dat sperante locuitorilor mai multor orase: primii anelisti (beneficiari de credite ANL) urmau sa fie cand din Sibiu (in decembrie 99), cand din Timisoara (martie 2000) sau Constanta (aprilie 2000). Acolo unde erau pregatiti clientii, nu erau gata licitatiile pentru constructori, acolo unde erau gata acestea, consiliile locale nu mai dadeau terenurile si tot asa. In cele din urma zarurile au cazut asupra Brasovului. Aici era un castigator la licitatie (LUCS SA, care devansase alti patru candidati) si s-a trecut la demararea lucrarilor de constructii. Din mers s-au racolat clientii. Din 200 de brasoveni aflati pe listele ANL numai 20 au fost convinsi imediat sa semneze un contract de mandatare cu ANL.
Cum agentia deja da semne ca nu poate sa suporte toate cheltuielile cu serviciile pe care le promisese clientilor (supravegherea lucrarilor, verificarea normelor de calitate, a devizelor constructorilor s.a.m.d.), conducerea ei se gandeste sa schimbe calcularea preturilor locuintelor si intentioneaza sa adauge la pretul de construire, un comision ANL, de 5% din pretul de construire.
Taxele au fost deja incluse
Directorul general ANL, Dorin Stefanescu, sustine ca „in pretul de construire (cel stabilit prin licitatiile pentru alegerea constructorului), nu sunt cuprinse costurile cu dirigentia de santier, cu supravegherea lucrarilor, verificarea economica a devizelor, studiile de teren, autorizatia de construire, taxele catre Inspectia de Stat in Constructii si proiectarea. Suma lor, declara seful ANL, este mai mai mare decat 5%, dar avand in vedere natura conventiilor cu consiliile locale, ea va fi de cinci procente. La care dl Stefanescu adauga: „Ramane sa vedem daca noi, ANL, ne putem permite sa renuntam la comision la Brasov, tinand cont ca este primul oras, si sa ne recuperam banii din alte resurse.
Ioan Bunghez, director general al firmei de constructii LUCS SA (castigatoarea licitatiei de la Brasov), sustine insa ca in preturile sale de construire (stabilite prin licitatie) sunt cuprinse aceste costuri, mai putin dirigentia de santier.
Nu-i este clar cum stau lucrurile cu acest comision nici domnului Laszlo Borbely, secretar de stat in Ministerul Lucrarilor Publice si presedinte al Consiliului de Administratie al ANL. Daca, initial, sustinea categoric ca toate aceste servicii si taxe sunt incluse in pretul de construire, dupa trei minute nu mai era atat de sigur: „Intrebati-l pe domnul Stefanescu, dupa cate stiu eu sunt niste taxe suplimentare peste pretul de construire, dar la Brasov sunt incluse. A lasat asfel o portita in favoarea comisionului. Ramane ca beneficiarul sa vada pe propria piele daca se va aplica sau nu.
Comisionul ANL (5%) ar urma sa acopere costurile cu:
· proiectarea locuintelor
· studiile de teren
· autorizatia de construire
· dirigentia de santier
· taxele catre Inspectia de Stat in Constructii
· verificarea tehnica a calitatii lucrarilor
· verificarea economica a devizelor constructorului
· angajatii ANL in teritoriu