UPDATE ora 11:30
Ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi, răspunde acuzaţiilor printr-un comunicat oficial al MS.  Acesta afirmă că participarea lui în proiectul european menţionat de reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate nu a fost niciodată un secret. "Am făcut publică această participare în proiect, în calitate de expert pe domeniul abordat de către acesta,  încă din luna decembrie 2011 când am discutat subiectul chiar cu reprezentanţii mass-media", spune ministrul.

"Comunicatul Agenţiei Naţionale de Integritate anunţă o suspiciune de încălcare a legii. Nu sunt de acord cu aceste metode de comunicare şi, consider că, ANI a încălcat principiul confidenţialităţii pe care îl susţine chiar în comunicatul de presă. Mă consider sancţionat de către ANI, în mod nejustificat, deoarece imaginea mea a fost afectată iremediabil înainte de a se pronunţa un verdict în acest sens. Din aceste considerente îmi rezerv dreptul de a acţiona în justiţie ANI pentru afectarea imaginii publice şi neacordarea prezumţiei de nevinovăţie", adaugă Cepoi.

Ministrul mai susţine că se va prezenta la toate instituţiile abilitate, menite să îl ajute să îşi dovedească nevinovăţia: "Am respectat întotdeauna legea atât în calitate de medic, cât şi în funcţiile pe care le-am deţinut în administraţia publică locală şi centrală. Atunci când nu am ştiut interpreta legea am consultat specialiştii în domeniul juridic, aşa cum s-a întâmplat şi în acest caz. Nu am nimic de ascuns şi, mă voi prezenta, fără rezerve, la instituţiile abilitate pentru a-mi prezenta şi susţine punctul de vedere".
UPDATE ora 11:00

Guvernul României a luat act de existenţa acţiunii ANI în ceea ce îl priveşte pe Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, în legătură cu indiciile referitoare la săvârşirea infracţiunii de conflict de interese.  Acuzaţiile sunt grave şi este absolută nevoie de clarificarea acestora în cel mai scurt timp, se arată într-un comunicat remis de Guvern.

"Domnul ministru se va prezenta la Parchetul General pentru a-şi prezenta punctul de vedere, în acest caz. Dacă se va ajunge la o decizie definitivă în acest caz, care să confirme acuzaţiile care au fost aduse în acest moment, domnul Vasile Cepoi îşi va pierde poziţia de ministru în Guvernul României", se menţionează în sursa citată.

Potrivit unui comunicat al ANI remis marţi AGERPRES, Vasile Cepoi a deţinut în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi funcţiile de director executiv (în perioada 27 martie – 25 mai 2009) şi director coordonator (26 mai 2009 – 16 august 2010).

Începând cu 8 septembrie 2010, lui Vasile Cepoi i-au fost delegate atribuţiile şi responsabilităţile specifice funcţiei publice de conducere vacante de director executiv.

Ulterior, la 4 noiembrie 2010, acesta a fost numit în funcţia de director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, în urma unui concurs, funcţie pe care a deţinut-o până la numirea sa ca ministru al Sănătăţii.

ANI susţine că Vasile Cepoi a participat, în calitate de director al DSP Iaşi, la luarea unei decizii, prin semnarea unui acord de parteneriat, angajând instituţia pe care o conducea la acea dată ca partener în proiectul ‘Calitate şi performanţa în sistemul sănătăţii publice din România’ derulat în baza Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Parteneri în cadrul proiectului au fost Fundaţia ‘Amfiteatru’ (beneficiar), alături de DSP Iaşi, Colegiul Medicilor din România, Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Gr. T.Popa’ Iaşi şi SC Info Educaţia SRL.

Ulterior, Vasile Cepoi şi soţia sa au fost angajaţi în cadrul proiectului şi au obţinut venituri de natură salarială de la Fundaţia ‘Amfiteatru’ şi de la partenerii Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Gr. T. Popa’ Iaşi, respectiv SC Info Educaţia SRL.

Beneficiul patrimonial obţinut de Vasile Cepoi împreună cu soţia sa în cadrul acestui proiect este de 191.726 lei (aproximativ 42.440 euro).

În cadrul Proiectului ‘Calitate şi performanţă în sistemul sănătăţii publice din România’ – dezvoltat în cadrul POSDRU, Vasile Cepoi a deţinut următoarele calităţi: manager de proiect (numit în funcţie la data de 1 septembrie 2010 şi înlocuit din funcţie la 26 octombrie 2010); director de proiect pentru activităţile editoriale şi de cercetare (1 decembrie 2010 – 5 decembrie 2011); trainer audit calitate (perioadele 1 mai 2011 – 31 august 2011 şi 1 octombrie 2011 – 31 martie 2012).
SURSA: Agerpres