Informație de ultimă oră din Germania. Preşedintele CDU anunță că fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel nu va deveni preşedinte onorific al Uniunii Creştin-Democrate, potrivit DPA.

Mai exact, într-un interviu acordat pentru RTL/ntv, liderul CDU, Armin Laschet a declarat că există preocupări că un astfel de rol nu mai are sens. El susține că Angela Merkel a ajuns la rândul ei la o astfel de concluzie, așa că a refuzat.

“Angela Merkel a ajuns şi ea la decizia că nu mai este o poziţie care să se potrivească acestor timpuri. Nu avem un preşedinte onorific. Asta este o tradiţie din trecut care nu există acum la nivel federal”, a spus Laschet.

Amintim faptul că Armin Laschet, cel care a condus CDU la cel mai prost rezultat în alegeri în septembrie anul trecut, va renunţa în curând la preşedinţia partidului. Succesorul său Friedrich Merz ar urma să fie ales în cadrul unei conferinţe online a partidului programată sâmbătă

Referitor la reacția Angelei Merkel, fostul cancelar nu a contestat rezultatul alegerilor din septembrie și s-a retras apoi din politică după 16 ani în care a condus timona celei mai mari economii din Europa. Recent, Armin Laschet a a atras atenţia asupra faptului că “ultimul preşedinte onorific a fost Helmut Kohl, care a apoi a demisionat din această funcţie”.

Angela Merkel a primit o nouă propunere

De menționat este faptul că aceasta nu este singura propunere pe care Angela Merkel o primește. În urmă cu câteva zile, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a oferit fostului cancelar federal al Germaniei, Angela Merkel, un rol de consilier la Naţiunile Unite.

Potrivit DPA, rolul acestui consiliu este de „a identifica bunurile globale publice şi alte zone de interes comun unde este cel mai mult nevoie de îmbunătăţiri de guvernare şi să propună modalităţi în care acest lucru ar putea fi realizat”.

Sursa citată mai precizează că Guterres a făcut această ofertă direct Angelei Merkel, însă fostul cancelar german a refuzat-o fără a oferi o explicație.

Amintim faptul că Angela Merkel, în vârstă de 67 de ani nu a mai candidat la alegerile federale din septembrie şi s-a retras din politica naţională din Germania anul trecut, după 16 ani în care a fost cancelar federal.