Potrivit comunicatului transmis de MApN, au fost abordate, de asemenea, aspecte privind evoluţia mediului de securitate din regiune, ca urmare a războiului de agresiune purtat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, cu accent pe situaţiile provocate de bombardamentele ruseşti asupra porturilor Ucrainei de pe fluviul Dunărea, din vecinătatea graniţelor cu România şi R. Moldova.

În cadru bilateral, a fost reflectată substanţa dialogului bilateral foarte bun la nivel înalt şi evidenţiate rezultatele pozitive ale recentei reuniuni a Comisiei militare mixte româno-moldovene care a avut loc la Târgu Mureş, în luna iunie, la nivel de secretari de stat, mai precizează sursa citată.

„Republica Moldova este aproape de sufletul nostru. Cooperarea în domeniul apărării dintre ţările noastre a atins un nivel foarte bun, iar acest lucru nu face decât să ne bucure şi să ne impulsioneze să continuăm în acest ritm accelerat”, a declarat Angel Tîlvăr, potrivit comunicatului.

România susține Republica Moldova în parcursul său european

Totodată, a fost reiterată susţinerea deplină a României pentru avansarea Republicii Moldova pe parcursul pro-european, precum şi importanţa participării la proiectele subsumate iniţiativei regionale Procesul Reuniunilor Miniştrilor din Europa de Sud-Est (SEDM), format pentru care România exercită preşedinţia rotaţională, din luna iulie a acestui an până în iulie 2025. În acest context, cei doi oficiali au evaluat paşii concreţi pe care Republica Moldova trebuie să îi facă pentru pregătirea procesului de aderare la acest format regional de consultări politico-militare, a mai precizat MApN.

„Puteţi conta pe întregul nostru sprijin, astfel încât dezideratul aderării R. Moldova la SEDM să fie atins timpul exercitării mandatului României la preşedinţia acestui forum. Alăturarea R. Moldova cu drepturi depline la această iniţiativă va întări statutul ţării în plan regional şi internaţional şi va oferi noi oportunităţi de cooperare în plan militar cu ţările din regiune”, a mai declarat ministrul Angel Tîlvăr.

Ministerul Apărării, donații către Armata Națională a Republicii Moldova

Potrivit comunicatului, în marja vizitei, oficialul român a participat alături de omologul de la Chișinău la recepționarea celor mai recente donații ale Ministerului Apărării Naționale către Armata Națională a R. Moldova, constând în echipamente individuale de protecție balistică, respectiv căști de protecție tip Kevlar și veste antiglonț, dar și autoturisme de teren, ca parte a unui efort continuu al României de sprijinire a modernizării structurilor de apărare ale R. Moldova.

„Suntem gata să oferim asistenţă de specialitate şi sprijin Armatei Naţionale a R. Moldova în multiple domenii. Recenta donaţie de echipamente individuale de protecţie balistică şi autoturisme de teren reprezintă un exemplu concret al preocupărilor noastre de a contribui la asigurarea resurselor necesare dotării militarilor Armatei Naţionale. Aceste donaţii fac parte dintr-un efort continuu al României, prin Ministerul Apărării Naţionale, de sprijinire a R. Moldova în domeniul înzestrării armatei cu echipamente moderne”, a declarat ministrul român al Apărării, menționează sursa citată.

În încheierea discuţiilor bilaterale, cei doi miniştri au convenit menţinerea unui dialog bilateral constant şi continuarea eforturilor comune dedicate consolidării securităţii regionale şi a Parteneriatului Strategic dintre cele două state, mai precizează MApN.