Ministrul Apărării i-a felicitat pe cei care își servesc patria cu ocazia sărbătoririi tradiției legată de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

”Transmit cu mare bucurie, cu deosebit respect şi admiraţie, cu ocazia sărbătoririi Zilei Forţelor Terestre Române, marcată, prin tradiţie, în ziua în care creştinii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de biruinţă, patronul spiritual şi ocrotitorul Forţelor Terestre, felicitările mele tuturor celor care şi-au servit sau îşi servesc, în prezent, Patria în rândul acestei importante categorii de forţe a Armatei României”, a transmis, sâmbătă, ministrul Apărării.

Acesta a transmis un gând şi ”către eroii neamului nostru, căzuţi la datorie în toate războaiele purtate de Armata României, cei mai mulţi dintre ei fiind din rândul Forţelor Terestre”.

”Le vom păstra vie amintirea şi le vom cinsti veşnic faptele de vitejie”, a mai transmis ministrul.

Ridicarea alocărilor bugetare la 2,5 % din PIB ”va permite accelerarea acestor eforturi de modernizare”

Acesta a vorbit despre modernizarea Armatei: ”Prin alocarea, în ultimii şase ani, a minimum două procente din PIB pentru Apărare, Forţele Terestre Române, alături de celelalte categorii de forţe, cunosc o perioadă fastă, de modernizare şi retehnologizare la cele mai moderne standarde. Transportoarele Piranha 5, sistemele de artilerie HIMARS, precum şi alte importante programe de achiziţii începute sau aflate în pregătire conturează noua postură a Forţelor Terestre în cadrul Armatei României”.

Ministrul a mai precizat că, ridicarea alocărilor bugetare la 2,5 % din PIB ”va permite accelerarea acestor eforturi de modernizare, în acord cu nivelul în creştere al provocărilor de securitate din regiunea noastră”.

”Desăvârşiţi ca profesionişti în misiuni internaţionale executate, în ultimele trei decenii, în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak, Afganistan şi pe continentul african, precum şi în alte misiuni sau exerciţii multinaţionale de amploare desfăşurate peste hotare sau acasă, alături de forţele celor mai avansate armate ale lumii, dumneavoastră, militarii Forţelor Terestre Române, aţi demonstrat zi de zi, prin rezultatele impecabile ale muncii depuse, că sunteţi cea mai de preţ resursă a acestei categorii de forţe şi că meritaţi renumele de militari de elită”, a mai afirmat ministrul Apărării.

Cum se sărbătorește Ziua Armatei Române și care este istoricul acesteia

În fiecare an, Ziua Armatei României va fi sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane, în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militari români și în statele în care avem acreditaţi ataşaţi ai apărării sau reprezentanțe permanente.

În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari români, peste 90.000 dintre ei și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă. După eliberarea teritoriului naţional, la data de 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută în ziua de 9 Mai 1945, zi care a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.