Angajaţii tot mai multor companii din lume sunt obligaţi să se vaccineze, dacă vor să-şi păstreze locul de muncă.

Angajaţii United Airlines riscă să fie concediaţi dacă nu se vaccinează în următoarele 3 luni

Cel mai recent exemplu în acest sens vine de la una dintre cele mai mari companii aeriene din Statele Unite, United Airlines.

Compania cu circa 67.000 de angajaţi le-a cerut acestora să se vaccineze împotriva noului coronavirus până la finalul lunii octombrie, pentru a nu risca să fie daţi afară. Este o premieră în rândul operatorilor aerieni importanţi din SUA, relatează postul CNBC.

Angajaţii au primit o notă internă din partea conducerii companiei, în care este subliniată “responsabilitatea” companiei de a garanta că angajaţii săi sunt în siguranţă la locul de muncă şi admite existenţa unor dezacorduri faţă de ordinul dat.

Vor exista totuşi anumite excepţii, potrivit conducerii United Airlines. Printre acestea se numără cazurile medicale ale anumitor persoane ce nu ar recomanda vaccinarea sau motivele religioase, ce vor fi examinate de la caz la caz.

Vaccinarea obligatorie este o soluţie adoptată de tot mai multe companii importante din SUA

Este important de menţionat că cei mai mulţi dintre angajaţii United Airlines s-au vaccinat deja împotriva COVID-19. Este vorba despre un procent ce ajunge la 90% în rândul piloţilor şi la aproximativ 80% pentru echipajele de cabină.

United Airlines urmează exemplul altor mari corporaţii din Statele Unite, ce le-au impus angajaţilor vaccinarea obligatorie. Este vorba, spre exemplu, despre procesatorul de carne Tyson Foods, cu 120.000 de angajaţi, sau lanţul de magazine Walmart, dar numai în cazul celor care lucrează la birou.

O decizie similară cu cea a Walmart a fost luată şi de giganţii Google, Facebook, Uber sau Lyft.

Decizia unor companii de a-şi obliga angajaţii să se vaccineze vine în contextul relansării pandemiei din cauza răspândirii variantei Delta mai contagioase a coronavirusului. Autorităţi federale americane le-au cerut de asemenea angajaţilor să prezinte la locul de muncă dovada vaccinării.

Sursă foto: Dreamstime