Premierul va demite prefecții, secretarii de stat și șefii de agenții numiți la propunerea USR-PLUS

Florin Roman, vicepreședintele Camerei Deputaților și membru al echipei lui Florin Cîțu, a declarat la Antena 3 că prim ministrul va demite marți dimineața toți secretarii de stat și prefecții USR-PLUS. Decizia vine în contextul în care Dan Barna a anunțat în cursul zilei de luni că miniștrii USR-PLUS demisionează din Guvern.

”Mâine vor fi demiși toți cei veniți politic pe structura USR PLUS. Am cel puțin 12 mesaje de secretari de stat și prefecți USR care sunt revoltați de decizia partidului”, a declarat Florin Roman.

PNL ar putea să îi racoleze

Florin Roman a fost întrebat dacă Partidul Național Liberal (PNL) ar putea să îi racoleze pe cei aflați în această situație.

Vicepreședintele Camerei Deputaților și membru al echipei lui Florin Cîțu a precizat că acest lucru este posbil, după caz, dacă sunt specialiști buni.

Cu toate acestea, Dan Barna a declarat luni că ministerele vor putea fi renegociate în coaliție, în cazil în care Florin Cîțu nu va mai fi premier. Același lucru se poate întâmpla și cu prefecții și funcțiile.

„Noi considerăm că acest guvern este al coaliției, nu vedem nici o problemă, lucrurile pot merge la cheie de a doua zi”, a spus Dan Barna.

Miniştrii USR PLUS pleacă de la Palatul Victoria

Luni, 6 septembrie, miniştrii USR PLUS şi-au anunţat demisia din Guvern. Surse din conducerea formaţiunii politice declarau anterior că acest gest trebuie făcut pentru a nu-l mai legitima pe Florin Cîțu, potrivit Europa Liberă.

Înainte de anunţul de luni seara, Biroul Politic Național al USR PLUS s-a reunit în şedinţă pentru a discuta următoarele mutări. Marii absenţi de la întâlnire au fost Dacian Cioloș, care se află la Paris, şi europarlamentarul Dragoş Tudorache.

Surse politice au declarat pentru Europa Liberă că președintele Iohannis a încercat să se ajungă o reconciliere în Coaliție, dar tardiv, după ce toate deciziile fuseseră luate.

“Sunt deschis, în continuare, să păstrăm dialogul. Trebuie să ne așezăm la masă să discutăm. Este trist să vedem partenerii de coaliție alături de AUR, un partid extremist, acum vor să fie și alături de PSD. Nu fac bine aceste declarații”, spunea Florin Cîţu despre gestul celor din USR PLUS.

Acum, Florin Cîţu va trebui să numească miniştrii interimari în locul celor care şi-au prezentat demisia. Interimatul poate fi asigurat pentru cel mult 45 de zile. Schimbarea configuraţie politice din Guvern înseamnă şi că prim-ministrul trebuie să vină în faţa Parlamentului pentru un vot de încredere.