Andreea Paul a arătat, într-o conferinţă organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României, că balanţa obligaţiilor dintre stat şi marii contribuabili trebuie echilibrată.

"Ce-ar fi să poprim online conturile statului atunci când întârzie să ne ramburseze TVA, sau când întârzie să ne ramburseze cheltuielile cu contribuţiile pentru concediile medicale etc. Este inadmisibil să avem în continuare drepturi şi obligaţii atât de disproporţionate între stat şi contribuabil. La stat merge şi un an, şi doi, ba chiar şi trei, uneori, dar când vine vorba de contribuabil stop, proprire. Trebuie să echilibrăm balanţa obligaţiilor dintre stat şi marii contribuabili", a subliniat Andreea Paul. 

Pe de altă parte, deputatul PNL consideră că o problemă majoră este faptul că, în prezent, nu se cunoaşte patrimoniul statului român în condiţiile în care ultima evaluare a fost realizată în anul 1990. 

"O altă problemă majoră ţine de lipsa evaluării avuţiei naţionale din România în ultimul sfert de veac. Nimeni nu ştie astăzi care este patrimoniul financiar şi nefinanciar al statului român. Ultima evaluare s-a făcut în anul 1990. Au trecut 26 de ani şi nimeni nu s-a mai preocupat de acest lucru. Consider o prioritate de grad zero şi orice proiect de ţară cu evaluarea avuţiei naţionale. Avuţia naţională nu este doar un concept economic, ci şi un indicator sintetic de apreciere a stării economice, sociale şi culturale a unei societăţi", a spus Andreea Paul. 

Conform acesteia, România va avea obligaţia de raportare a avuţiei naţionale prin contul de patrimoniu, impus de rigorile statisticii europene, abia în anul 2020. 

O altă problemă identificată de Andreea Paul ţine de resursa umană în condiţiile în care România este pe locul 131 din 140 de ţări analizate în lume la capacitatea de a reţine şi a valorifica talentele pe plan intern. 

"Este o problemă care doare din ce în ce mai mult investitorul român. Este un semnal de alarmă. România este pe locul 131 din 140 de ţări analizate in lume la capacitate de a reţine şi a valorifica talentele aici, în România conform celui mai recent raport global al competitivităţii 2015-2016. Trebuie să remarc şi că în ultimul sfert de veac au dispărut peste 1.600 de capacităţi industriale româneşti. S-a dovedit că povestea Meşterului Manole funcţionează în continuare, construim foarte greu, şi este incredibil de uşor să demolăm", a mai spus Andreea Paul. 

Camera de Comerţ şi Industrie a României în parteneriat cu Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili a organizat joi seminarul "Profesionalism şi transparenţă în administrarea Marilor Contribuabili". 

AGERPRES