Programul PHARE pentru restructurare industriala, dezvoltarea turismului si crearea de locuri de munca, in valoare totala de 19,375 milioane euro, a fost recent lansat cu termen-limita 27 septembrie a.c.
Ce conteaza ca licitatia a demarat pe 12 august a.c., daca Guvernul nu si-a dat inca girul asupra ei? Ce conteaza ca, desi publicitatea este vitala pentru un astfel de program, bugetul aferent este zero? Ce conteaza ca, la nivelul celor opt regiuni unde se deruleaza programul, coordonator fiind ANDR (Agentia Nationala pentru Dezvoltare Regionala), formularele nu sunt inca distribuite la toate consiliile judetene, asa cum se intentiona? Ce conteaza ca nu numai intreprinzatorii, dar chiar si o parte din personalul administrativ al ANDR – circa 150 de oameni cu totii – sunt, cei mai multi, derutati?
„Am auzit ceva despre aceste fonduri PHARE dintr-un articol de ziar. Cred ca m-as incadra in conditii, dar nu stiu ce trebuie sa fac”, spune Doru Anton, proprietarul unei fabrici de confectii.
In situatia dlui Anton sunt cei mai multi. De altfel, o parte insemnata nici n-a auzit de fondurile PHARE, tocmai lansate, intrucat publicitatea lipseste cu desavarsire. „Am incercat sa obtinem din fonduri PHARE circa 3.000 dolari pentru publicitatea programului, dar nu am obtinut acesti bani”, precizeaza Gheorghiu Vlad, director de programe la ANDR. Totusi, licitatiile trebuiau demarate in cursul acestui an, altfel banii ar fi fost dusi. Zis si facut.
Licitatia a inceput,
avizul Guvernului lipseste
Desi licitatia a fost deschisa pe 12 august, printr-o conferinta la care a fost invitata si presa, procedura de desfasurare a licitatiei, ca si criteriile de selectie nu sunt inca aprobate de Guvern. „Ele asteapta pe ordinea de zi”, ne-a mai spus dl Vlad. Cum agenda guvernantilor este destul de incarcata, pana la adoptare va mai trece oarece timp, nemaipunand la socoteala faptul ca HG-urile nu intra in vigoare decat dupa aparitia in Monitorul Oficial. Inca doua-trei saptamani, cel putin. Pentru toate acestea, este greu de gasit un vinovat. Agentia Nationala de Dezvoltare Regionala abia s-a constituit, chiar nu are inca toate posturile ocupate, ei au facut ce au putut. Si totusi, bugetul da bani pentru acest program, 3,875 milioane euro, caci regula finantarilor PHARE impune ca 25% sa fie asigurat de statul ajutat in cadrul respectivului program.
Surpriza cea mai mare ar veni daca Executivul nu va aproba proiectele intocmite de ANDR sau le va adopta cu modificari. Directorul de programe al agentiei exclude prima varianta; in ceea ce o priveste pe cea de-a doua, considera ca pana la 27 septembrie, ziua finala a licitatiei, HG-urile vor aparea cu siguranta, deci selectia cererilor se va face dupa criteriile aprobate de Guvern. Dar cum ramane cu socoteala de acasa? Acum intreprinzatorii sunt ghidati sa isi prezinte oferta de afacere intr-un anume fel, ba chiar li se pune la dispozitie un ghid de completare a cererii de finantare. Totusi, criteriile de selectie ar putea fi altele, pe ici, pe colo?!
Desi bugetul total al programului este de 19,375 milioane euro, recentul start la licitatii a vizat deocamdata doar suma de 10,625 milioane euro, destinata proiectelor de valoare mijlocie – maximum 62.500 euro. In cazul acestora, decizia de selectie a cererilor revine exclusiv Agentiei de Dezvoltare Regionala de care tine judetul respectiv. Lupta nu va fi usoara, intrucat in toata tara doar 200 -300 intreprinzatori ar putea gusta din tortul miilor de euro cadou. Atentie la termenul-limita, 27 septembrie, intrucat orice intarziere ii scoate automat din cursa pe doritori.
Functionarii ADR sunt pusi sa dea note
Criteriile de selectie, stabilite pe fiecare componenta, vor fi notate de functionarii ADR, totalul cumulat fiind de maximum 100 de puncte. De exemplu, in cadrul componentei de dezvoltare locala, se va bifa cu un anume punctaj numarul de locuri de munca create direct, costul pe loc de munca, gradul in care proiectul este viabil si se autosustine, pana la sfarsitul finantarii externe, calitatea ofertei tehnice si gradul de inovatie.
Daca activitatea vizeaza dezvoltarea turismului, se vor puncta: cresterea numarului si a calitatii atractiilor si dotarilor turistice, demonstrarea unei abordari integrate a dezvoltarii la sate, experienta companiei in domeniul propus de proiect, experienta si abilitatile manageriale ale solicitantului, impactul local si regional. Cat priveste dezvoltarea pietei muncii, vor conta printre altele: numarul de persoane instruite prin proiect, costul pe persoana instruita, crearea de oportunitati de ocupare a fortei de munca, incurajarea inovatiei si a utilizarii noilor tehnologii de catre IMM.
In circa o luna de la incheierea licitatiei, beneficiarul va primi raspunsul. Daca va fi unul favorabil, se va elibera un avans, de 20%, restul urmand a fi asigurat treptat, pe masura ce proiectul de afaceri va fi pus in practica.
La proiecte mari,
sanse mici
8,5 milioane euro reprezinta bugetul destinat proiectelor finantate la propunerea ADR. Sunt proiecte de valoare mai mare, care poate ajunge chiar si pana la 1,075 milioane euro, dar, si in cazul acestora, ADR detine rolul-cheie: proiectele intra in cursa numai la sugestia ADR zonale. Lista propunerilor va fi analizata mai intai la nivel regional, de catre un consiliu format din reprezentanti ADR, si cate trei reprezentanti ai judetelor (alesi din randul primarilor, consilierilor, al directorilor camerelor de comert, al asociatiilor de intreprinzatori), dar decizia finala revine Consiliului National de Dezvoltare Regionala, organism subordonat Guvernului. Reprezentantii Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti ne asigura ca nu vor fi permise favoritismele. „Echipe formate atat din functionari ADR, cat si din experti tehnici, finantati din programul PHARE, trebuie sa mearga pe teren si sa verifice informatiile declarate de solicitanti,” subliniaza Aura Raducu, manager de program la Delegatia europeana.
Miza pentru finantarile nerambursabile incinge spiritele. Deocamdata, problema se pune nu in termeni de castig, ci de participare la cursa. Faptul ca programul a fost lansat de aproape doua saptamani, dar putini abia au auzit despre el, spune multe despre cat de egale sunt sansele.
Totusi, cata vreme timpul inca nu a expirat, oamenii de afaceri, mai mari sau mai mici, trebuie sa fie cu un ochi pe ADR.     

Activitati ce candideaza la finantarea PHARE

l investitiile directe in productie, generatoare de locuri de munca
l servicii pentru micile intreprinderi (consultanta, asistenta pentru demarare de noi afaceri, marketing)
l reabilitarea zonelor si cladirilor industriale si a infrastructurii de acces
l dezvoltarea-reabilitarea zonelor industriale in declin
l promovarea activitatilor de export
l infiintarea sau dezvoltarea unor centre de cercetare si inovatie tehnologica
l regenerarea zonelor urbane degradate
l renovarea constructiilor sau monumentelor istorice de atractie turistica
l infiintarea unor centre de productie mestesugareasca si de marketing
l infiintarea unor centre de atestare si verificare a calitatii produselor alimentare
l programe de formare profesionala in domenii alternative, pentru salariatii din zonele industriale in declin
l programe de formare profesionala pentru tineri sau pentru persoane aflate in somaj pe termen lung
l dezvoltarea unor noi programe de calificare a fortei de munca