Statisticile oficiale privind calitatea serviciului de internet fix și mobil din România, actualizate astăzi pe Netograf.ro, arată că în trimestrul III al anului 2016 utilizatorii au experimentat viteze medii reale de 27,98 Mbps pentru download date internet mobil, respectiv 97,7 Mbps pentru download date internet fix. 

Astfel, cea mai mare viteză reală de download este oferită de UPC. Este vorba de o viteză reală de 114,2 Mbps, în timp ce RCS&RDS oferă o viteză reală de descărcare de 111,64 Mbps. Pe locul trei este operatorul Nextgen Communications, din grupul Telekom, cu 90 Mbps, urmat de Telekom cu 54 Mbps şi Digital Cable Systems cu 42,58 Mbps

RCS&RDS oferă abonamente la internet cu viteze de transfer negarantate: download de până la 1000 Mbps, iar UPC are în ofertă un abonament cu o viteză maximă de 500 Mbps.

ANCOM realizează trimestrial, prin intermediul aplicației Netograf.ro, statistici privind calitatea serviciului de internet fix și mobil în România, printre care și vitezele medii de descărcare a datelor, așa cum au fost acestea experimentate de fiecare utilizator care a folosit aplicația pentru măsurători, separate în funcție de operator.

Evoluția vitezelor medii de download și upload

Testele efectuate pe www.netograf.ro arată că în trimestrul III al anului 2016 utilizatorii români au experimentat viteze medii reale de download date internet fix în creștere la nivel național, comparativ cu primele două trimestre ale anului. În timp ce viteza medie de download date internet fix a crescut cu 30%, de la 75,07 Mbps la 97,7 Mbps, viteza medie de download date internet mobil s-a menținut constantă, cu 27,98 Mbps față de 27,72 Mbps în primele două trimestre ale anului.

Totodată, se constată o creștere și în ceea ce privește viteza medie reală de upload date internet, de aproximativ 14%, de la 64,77 Mbps la 73,78 Mbps pentru serviciile fixe, respectiv de aproximativ 3%, de la 10,78 Mbps la 11,1 Mbps pentru serviciile mobile.

Cum sunt generate statisticile Netograf.ro

Statisticile pentru internet fix și mobil au fost generate de Netograf.ro pe baza unui număr de peste 33.500 de teste efectuate de utilizatori în trimestrul III al anului 2016, dintre care aproximativ 27.000 au fost validate și utilizate în procesul de generare a statisticilor oficiale. Netograf.ro testează calitatea conexiunii între echipamentul terminal al utilizatorului final și un server de test conectat la nodurile naționale publice de tip internet interexchange. 

Cum se utilizează Netograf.ro

Netograf.ro este ușor de utilizat și oferă rezultate imediate și corecte. Este suficient ca utilizatorii să selecteze din aplicație tipul de ofertă de care beneficiază și să aleagă modalitatea de acces, wireless sau fir în cazul internetului fix și indoor sau outdoor pentru internetul mobil. Un test durează aproximativ 30 de secunde, iar rezultatele obținute pot fi analizate și comparate în contextul statisticilor publicate trimestrial, prin accesarea butonului “Informații suplimentare”, imediat după efectuarea testului.