Conform datelor furnizate de cei 6 furnizori de servicii de acces la internet la puncte mobile, numărul total de conexiuni active de acces la internet în bandă largă la puncte mobile a atins valoarea de 6,9 milioane, în creştere cu 63,8% faţă de finalul anului 2011 şi aproape dublu faţă de valoarea înregistrată la jumătatea anului 2011. Astfel, s-au raportat 5,6 milioane de conexiuni active în bandă largă la puncte mobile utilizate prin intermediul telefoanelor mobile şi 1,3 milioane conexiuni active în bandă largă la puncte mobile utilizate prin intermediul modemurilor/cardurilor/dispozitivelor USB. În ceea ce priveşte numărul total de terminale/cartele SIM care permit accesul la internet la puncte mobile prin intermediul tehnologiior 3G (inclusiv 3G+), EV-DO, 4G sau al altor tehnologii superioare 3G, acesta era de aproximativ 7,4 milioane, la 30 iunie 2012.

“Există un interes din ce în ce mai crescut al românilor pentru internet mobil, acest lucru fiind indicat de evoluţia spectaculoasă înregistrată în ultima perioadă de numărul de conexiuni folosite prin intermediul telefonului, cu plata unei sume de bani lunare. Practic, într-un an de zile, numărul total de conexiuni active de acces la internet în bandă largă la puncte mobile aproape s-a dublat”, a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

Numărul conexiunilor de acces la internet în bandă largă furnizate la puncte fixe a ajuns la peste 3,4 milioane, înregistrând o creştere semestrială de 4,1% şi, respectiv, de 9,1% la nivel anual. Cele mai importante creşteri anuale au vizat conexiunile care utilizează tehnologiile xDSL pentru accesul la utilizatorul final (o creştere anuală de 5,4%, până la aproape 1 milion de conexiuni), conexiunile care utilizează cablu UTP/FTP (o creştere anuală de 11,7%, până la aproape 1,9 milioane conexiuni) şi conexiunile care utilizează cablu coaxial (o creştere anuală de 8,4%, până la 440.000  de conexiuni).

Rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe la 100 locuitori a atins nivelul de 18% la jumătatea acestui an, în timp ce rata de penetrare la 100 gospodării a crescut la 44%. Totodată, în prima jumătate a anului 2012, numărul de conexiuni la puncte fixe instalate persoanelor juridice a înregistrat o creştere de 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în timp ce conexiunile instalate persoanelor fizice au înregistrat o creştere anuală de 9,6%. Din cele 3,4 milioane de conexiuni de acces la internet în bandă largă la puncte fixe raportate la jumătatea anului 2012, peste 90% dintre conexiuni erau instalate persoanelor fizice.

În prima jumătate a anului 2012 s-a constatat o creştere mai accentuată a numărului de conexiuni instalate în mediul rural până la aproape 0,8 milioane de conexiuni (+11,7% semestrial, respectiv +26,4% anual), în timp ce, în mediul urban, numărul conexiunilor a înregistrat o creştere de 2% la nivel semestrial şi, respectiv, de 4,8%, la nivel anual, până la 2,6 milioane conexiuni.

În ceea ce priveşte viteza conexiunilor de internet la puncte fixe, jumătate dintre conexiunile la puncte fixe folosite de abonaţii persoane fizice sunt conexiuni de viteză foarte mare (cel puţin 30 Mbps).