"În urma analizei ofertelor iniţiale depuse de cei cinci candidaţi în cadrul licitaţiei pentru obţinerea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în benzile 3410 – 3600 MHz şi 3600 – 3800 MHz, comisia de licitaţie a ANCOM anunţă că cererea nu depăşeşte oferta în niciuna dintre benzi şi că fiecare operator şi-a adjudecat numărul de blocuri solicitate prin oferta iniţială. Procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio va continua cu runda suplimentară de licitaţie şi cu rundele de alocare", se arată în comunicat. 

Potrivit acestuia, luni, 19 octombrie, se va desfăşura o rundă suplimentară de licitaţie pentru blocurile de frecvenţe rămase neadjudecate. 

"La această rundă suplimentară pot participa toţi ofertanţii care vor dori să prezinte o ofertă pentru unul sau mai multe dintre blocurile neadjudecate, precum şi suma pe care sunt dispuşi să o achite pentru achiziţionarea acestora. Licitaţia se va încheia cu rundele de alocare, în care operatorii pot licita pentru o anumită poziţie dorită în interiorul benzii de frecvenţe, aferentă blocurilor abstracte câştigate în urma licitaţiei. Pentru o repartizare preferenţială în bandă, în cadrul rundei de alocare, operatorii ofertanţi trebuie să depună o ofertă în care să indice suma pe care sunt dispuşi să o achite pentru alocarea preferată a blocurilor câştigate", informează ANCOM. 

Potrivit autorităţii, după finalizarea licitaţiei, comisia va anunţa numărul de blocuri adjudecat de fiecare ofertant, precum şi taxele de licenţă pe care aceştia vor trebui să le achite pentru drepturile de utilizare respective. 

Operatorii care participă la licitaţie sunt 2K Telecom, Orange România, RCS&RDS, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii şi Vodafone România. 

În cadrul procedurii de selecţie sunt disponibile 16 blocuri pereche de lărgime 2×5 MHz alocate la nivel naţional în banda 3,4 – 3,6 GHz şi 36 de blocuri nepereche de lărgime 5 MHz alocate la nivel naţional în banda 3,6 – 3,8 GHz. Noile drepturi de utilizare a spectrului radio vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2016, pentru o perioadă de 10 ani. 

În aceste benzi, câştigătorii vor putea furniza la nivel naţional, printre altele, servicii de transmisii de date şi acces la internet pe suport radio de bandă largă. 

"În prezent, în banda de frecvenţe radio 3410 – 3600 MHz sunt în vigoare şapte licenţe deţinute de societăţile Orange România, UPC România, Vodafone România şi 2K Telecom, toate fiind acordate pentru furnizarea la nivel naţional de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul aplicaţiilor de tip FWA (Fixed Wireless Access – acces fix pe suport radio) şi NWA (Nomadic Wireless Access – acces pe suport radio de tip nomadic). În banda de frecvenţe 3600 – 3800 MHz există o licenţă acordată Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii pentru furnizarea la nivel naţional de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul aplicaţiilor de tip BWA (Broadband Wireless Access – acces pe suport radio de bandă largă). Toate aceste opt licenţe sunt valabile până la data de 31 decembrie 2015", arată comunicatul citat. 

AGERPRES