Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi, că este în desfăşurare licitaţia de spectru pentru 5G, unde ţinta este stimularea operatorilor pentru un proces accelerat de investiţii, menţionând că este un obiectiv în PNRR şi este nevoie de îndeplinirea lui pentru ca România să fie „cât mai aproape de ţările care au un avans pe acest segment”.

Licitaţia de spectru pentru 5G, în desfășurare

„Fără conectivitate rapidă şi eficientă la nivel naţional, digitalizarea nu ar fi posibilă. Avem tot prin PNRR 94 milioane alocate pentru implementarea unei scheme de sprijinire a utilizării serviciilor de comunicaţii în zonele albe, ceea ce va permite extinderea reţelelor de mare viteză către peste 900 de localităţi. La fel de important, avem în desfăşurare licitaţia de spectru pentru 5G, unde ţintim stimularea operatorilor pentru un proces accelerat de investiţii.

Este şi obiectiv în PNRR, domnul ministru a trudit să putem să îndeplinim acest obiectiv, să demarăm această licitaţie (…), avem foarte multă nevoie, ţinând cont că trebuie să facem în aşa fel încât să fim cât mai aproape de ţările care au un avans în acest segment”, a spus Ciucă, la evenimentul „România Digitală, România Liberală”, organizat de PNL.

Premierul a mai arătat că în PNRR există un proiect prin care 100.000 de români, inclusiv seniori şi cetăţeni din comunităţile rurale, vor dobândi abilităţi digitale prin intermediul a peste 1.000 de biblioteci ce vor fi transformate în hub-uri digitale.

El s-a referit şi la digitalizarea IMM-urilor româneşti, menţionând că Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene gestionează un buget de aproape 350 de milioane euro pentru a face afacerile româneşti mai digitalizate şi competitive.

Prima rundă a licitației va avea loc în 8 noiembrie

Menționăm că, toate cele trei candidaturi depuse în cadrul licitaţiei pentru noi licenţe de spectru au fost validate, iar o primă rundă a procedurii privind licitarea frecvenţelor va fi organizată pe data de 8 noiembrie, a anunţat, joi, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), într-un comunicat de presă.

Comisia de licitaţie a analizat documentele de calificare depuse de Orange România, RCS & RDS şi Vodafone România, în cadrul procedurii de selecţie competitivă organizată pentru benzile de 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz şi 3400-3800 MHz, şi a validat candidaturile depuse.

„Având în vedere că solicitările cumulate ale celor trei operatori, prezentate în formularul de candidatură din cadrul ofertelor iniţiale depuse la ANCOM, sunt mai mici decât cantitatea de spectru pus la dispoziţie în cadrul procedurii de selecţie, licitaţia propriu-zisă va începe la data de 8 noiembrie 2022 cu runda primară suplimentară, urmată de runda de alocare, pentru ca rezultatele finale să fie anunţate, cel mai probabil, în cursul lunii noiembrie. ANCOM organizează procedura de selecţie competitivă pentru alocarea a 555 MHz în benzile de 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz şi 3400-3800 MHz”, se arată în documentul citat.