Europeni sau nu, istoria se va repeta şi anul acesta: de la 1 ianuarie, vom plăti facturi mai mari la energie electrică şi termică, la carburanţi şi gaze naturale. Totul, din cauza creşterii nivelului accizelor!

„Ce trebuie să fie clar pentru toată lumea este că orice acciză crescută generează majorări de cost, care vor fi transferate, în mod automat, clienţilor“, explică Răzvan Ifrim, tax manager la RSM Hemmeralth. Prin urmare, vom avea creşteri de preţ la cam toate produsele accizabile. Fac excepţie cafeaua, bijuteriile din aur şi platină, cristalurile şi băuturile alcoolice din import, unde acciza se va micşora, deci şi produsele se vor ieftini.
Acesta nu este ultimul val de scumpiri care va „mătura“ România. Potrivit Tratatului de aderare, accizele vor continua să crească treptat de aici înainte. De-abia în 2009-2010 ne vom alinia cu accizele la cotele europene la motorină, păcură sau electricitate.

Vom înregistra, deci, scumpiri la benzină, păcură, gaz, cărbune, energie electrică şi termică, dar şi la motorină. Acciza pentru benzina fără plumb va ajunge de la 395,01 euro pentru 1.000 de litri la 421,19 euro pentru 1.000 de litri, ceea ce ar însemna o creştere de peste 1.000 de lei vechi pe litru. Asta în vreme ce acciza pentru păcură va creşte de la 9,50 euro pentru 1.000 de kilograme la 13 euro. Ar mai trebui menţionat că, pe lângă majorarea provocată de accize şi de evoluţia cotaţiilor internaţionale, este posibil să mai asistăm la o creştere a preţului carburanţilor de zece eurocenţi pe litru în 2007, prin introducerea unor taxe de mediu.

Deşi preţurile au crescut,nu am ajuns încă Europa

Nici gazul natural nu va scăpa de scumpire. Gazul utilizat drept combustibil pentru încălzire în scop comercial şi necomercial va fi accizat cu 0,17 euro/gigajoule. Din cauza obligativităţii introducerii accizei la gazul natural utilizat în acest scop, a fost eliminat impozitul datorat bugetului de stat pentru gazul natural provenit din producţia internă, în cuantum de 7,4 euro/1.000 mc. Potrivit ANRGN, un calendar al scumpirilor va fi definitivat în curând, urmând a fi aprobat de guvern. Potrivit primelor estimări ale ANRGN, preţurile la gaze vor rămâne la acelaşi nivel în primul trimestru, urmând ca, de la 1 aprilie, tariful să crească cu 15 euro/1.000 mc. De la 1 iulie 2007, însă, energia electrică s-ar mai putea scumpi cu câteva procente din cauza obligaţiei companiilor care furnizează şi distribuie electricitate de a-şi separa cele două activităţi, aşa cum spun normele europene. În plus, UE solicită ca tarifele practicate să acopere cheltuielile producătorilor şi să fie eliminate cu desăvârşire subvenţiile încrucişate. Şi în cazul gazelor naturale putem să fim martorii unor creşteri neanunţate, cum a fost cea din cursul lunii noiembrie 2006. Creşterea de preţ la electricitate ar putea să fie de 4.500 de lei vechi pe kWh.

Şi ţigările se vor scumpi anul acesta, dar de la 1 iulie. Atunci, accizele vor creşte la 41,5 euro pe mia de ţigarete, de la 30 de euro pe mia de ţigarete.

Potrivit Gildei Lazăr, director Corporate Affairs la JTI România, costul unui pachet de ţigări se va majora substanţial, cu mai mult de şase mii de lei vechi. Asta, după ce în 2006, preţul pachetului de ţigarete a crescut cu zece mii de lei vechi, din cauza introducerii în acciză a taxei pe viciu. Cu toate acestea, România este încă în urmă cu preţurile la ţigarete. În vestul Europei, un pachet de ţigări poate ajunge şi la şase-şapte euro, în vreme ce în România el se vinde sub doi euro.

Deşi de la 1 ianuarie accizele pentru autoturisme dispar, lucrul acesta nu va însemna că va scădea preţul maşinilor. Dimpotrivă. Taxa de prima înmatriculare, ce a înlocuit practic acciza, îi va ustura la buzunar pe toţi cei care îşi vor cumpăra un autoturism anul viitor dintr-un alt stat membru.

Veşti proaste şi pentru persoanele juridice

Operatorii din domeniul electricităţii, gazului natural, cărbunelui şi cocsului vor trebui să se înregistreze la autoritatea fiscală competentă. De asemenea, operatorii mai trebuie să cunoască şi un alt mic „detaliu“. În cazul în care firma din alt stat membru cu care lucrează nu poate face dovada că este autorizată ca antrepozitar, operatorul român poate risca să plătească acciza şi în România, dar şi în statul de unde este partenerul. De asemenea, antrepozitarii şi operatorii înregistraţi care realizează livrări intracomunitare trebuie să ştie că le va fi atribuit un cod de identificare. Există, însă, şi o veste bună, cel puţin la nivel teoretic. Până acum, la stabilirea accizelor datorate, cursul de schimb luat în calcul se modifica trimestrial. De la 1 ianuarie, la calculul accizei este utilizat acelaşi curs de schimb pe toată durata anului. Cursul va fi cel comunicat de banca centrală pentru prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior. Ceea ce înseamnă că influenţele nu se vor resimţi în preţ. 

Ţuica va fi şi ea accizată

Ţuica făcută la alambic este şi ea accizată începând cu 1 ianuarie. Ca să poată continua să producă, doritorii trebuie să se înregistreze la fisc, să accepte sigilarea cazanelor în perioada în care nu sunt utilizate şi să plătească acciză: pentru o concentraţie mai mică de 40 de grade – 1,5 euro pe litru, pentru alcool pur, 750 de euro pe hectolitru. Băuturile intermediare, aromatizate, vor fi taxate cu 51 de euro pe hectolitru. O altă obligaţie a micilor producători este aceea de a anticipa cantităţile pe care le vor „scoate“ din alambic şi de a cere fiscului să le ridice sigiliul, atunci când vor avea de gând să facă ţuică.

AdministraŢiile recunosc că vor avea probleme, pentru că este greu de crezut că vor fi foarte mulţi doritori să se înregistreze la fisc. Victoria Tomi, consilier la Ministerul Finanţelor, explică, însă, că aceleaşi greutăţi le-au întâmpinat şi statele europene şi că este un fenomen destul de greu de controlat.