Rezidenţii din centrul principalei metropole a Olandei, Amsterdam, nu vor mai avea dreptul de la 1 iulie să-şi închirieze locuinţele pentru turişti, au anunţat joi autorităţile locale.

Proprietarii din restul oraşului vor putea oferi cazare turiştilor pentru cel mult 30 de zile în decursul unui an.

Turismului masiv deranjează viața cotidiană

Decizia survine după ani de dezbateri despre efectele turismului masiv asupra vieţii cotidiene din centrul Amsterdamului.

Potrivit unui sondaj recent, 75% dintre rezidenţii din zonele centrale ale acestui oraş susţin interzicerea închirierilor de spaţii locative pentru vacanţe.

Închirierea locuinţelor personale către turişti a crescut notabil în ultimii ani la Amsterdam, circa 25.000 de proprietăţi fiind disponibile online în fiecare lună. Unul din 15 apartamente din oraş este în prezent oferit online pentru cazare pe termen scurt.

Autorităţile ameninţă că vor pune în aplicare noile reguli prin contravenţii severe. Cei care nu vor respecta interdicţia sau care îşi vor închiria proprietăţile fără autorizaţie riscă amenzi de până la 20.750 de euro.

Localnicii se revoltă împotriva turiștilor

Nu este primul oraș vizitat masiv de turiști în care localnicii se revoltă împotriva afluxului masiv de oameni veniți din afara țării, care, spun ei, le distrug stilul de viață.

Astfel, pentru a ţine sub control fluxul de turişti, primarul Veneţia a venit cu o măsură controversată, să instaleze bariere-puncte de control la Podul Calatrava, unde se sosesc maşinile, şi la Lista di Spagna, în afara gării.

În Veneţia locuiesc puţin peste 55.000 de persoane, însă oraşul italian este vizitat anual în medie de 20 de milioane de turişti.

Practic oraşul este sufocat, iar preţurile sunt din ce în ce mai mari. În plus, Veneţia este tot mai afectată de schimbările climatice, scufundându-se cu câte un centimentru în fiecare an.

Veneţia este considerată una dintre cele mai frumoase destinaţii din lume. Canalele sale, podurile şi gondolele fac din acest oraş un loc de poveste. Cele mai importante obiective turistice sunt Piaţa San Marco, Bazilica Sf. Marcu, Puntea Suspinelor, Palatul Dogilor, Canal Grande, Podul Rialto.