Ratele de dobândă pentru dolar ar trebui ridicate cât mai curânde de Rezerva Federală Americană, spune Bill Gross, fondatorul PIMCO, societatea de administrare a activelor financiare cu cele mai mari plasamente pe pieţele de bonduri. Banca centrală a SUA ar trebui să accepte nişte pierderi pe termen scurt în pieţele hârtiilor de valoare pentru stabilitatea pe termen scurt şi un sistem financiar mai sănătos, a afirmat acesta în ultima sa notă pentru investitorii Janus Capital preluată de Bloomberg.

Oraşul Detroit a dat faliment, deja Puerto Rico are probleme de finanţare şi în curând muncipalitatea din Chicago se va zbate pentru a mai putea face faţă obligaţiilor. Cu toate acestea, Fed nu ar trebui să ezite. "Sfatul meu este acesta: părăsiţi dobânzile zero şi faceţi acest lucru cât mai rapid", îi îndeamnă Gross pe bancherii centrali.

Ar fi momentul pentru o "teză nouă" care să spună oamenii din statele dezvoltate ar trebui să economisească mai mult pentru a fi mai mult capital disponibil astfel încât să sporească investiţiile private, ceea ce ar fi mai aproape despre ce ştim că este o economie sănătoasă. "Durere pe termen scurt? Da. Câştig pe termen lung? Aproape sigur. Părăsiţi ratele de dobândă zero acum!", scrie cel care în pieţele financiare şi-a obţinut reputaţia de "rege al bondurilor". În opinia sa, politica dobânzilor zero, prin efectul asupra planurilor de pensii, îi "găteşte de vii la foc mic" pe americanii care îşi câştigă pâinea din vânzarea forţei de muncă sau din micile afaceri.

Gross, care acum doi ani la PIMCO avea în administrare active de două trilioane dolari, a trecut la Janus Global unde supervizează fondul discreţionar al micii companii din Denver, Colorado.