După Proiectul Marelui Orient Mijlociu urmează „Proiectul Şi Mai Marelui Orient Mijlociu”?

Există în triunghiul Marea Neagră, Golful Persic, Mediterana de Est o nouă ordine a războiului în care „mai marii” se implică mai mult?

Să punem întrebarea clasică: Cine câştigă, cine pierde?

SUA par a fi singurii câştigători în criza ucraineană. Motivele sunt următoarele:

– Şi-au apropiat din nou Uniunea Europeană (şi continentul european), mai clar, le-au obligat să se apropie. Rusia a obstrucţionat apropierea Europei de Asia şi de China, cu care dezvolta „interese economice comune reciproce”.

Au produs o ruptură între Europa (şi UE) şi Rusia, atât în domeniul energiei, cât şi al relaţiilor economice în afara celor energetice, deschizând calea unei confruntări din cauza embargourilor impuse.

– Au favorizat reapropierea Germaniei şi Franţei de NATO, ţări care începuseră să gândească, să dezbată şi să discute politica de apărare comună a Uniunii Europene (şi Europei). În plus, SUA (şi NATO) au desfăşurat noi trupe în Polonia, România, Bulgaria şi Grecia. Se pun bazele unui „Nou Război Rece”.

– Au împins Rusia într-o situaţie dificilă din punct de vedere economic, politic şi militar. La nivel global, au împins-o în izolare.

– Au aşezat o bombă cu ceas între cel mai mare adversar şi potenţial inamic, China, şi UE şi Rusia, prin intermediul Ucrainei. Specialiştii în această problemă consideră că această criză va fi una pe termen lung.

– Activitatea Rusiei din ultimii zece ani din Libia, Irak şi până în Iran se întrerupe. Putin se va ocupa de problemele din interiorul Federaţiei Ruse. Arabii şi ţările din Golf se apropie din nou de Israel. Frontul duşman Iranului capătă putere, potrivit Cumhuriyet.

Dar cine sunt perdanţii?

– Fără îndoială, Ucraina plăteşte cea mai mare factură, ţara se află în război, oraşele îi sunt bombardate, mor oameni sau sunt nevoiţi să-şi părăsească ţara.

– În Turcia, aflată încă într-o criză economică profundă, odată cu conflictul dintre Ucraina şi Rusia, situaţia s-a înrăutăţit.

Turcia, unde guvernul de la Ankara face piruete între SUA şi Putin, este ţara cea mai afectată de confruntările dintre Rusia şi Ucraina; sunt rupte relaţiile cu Rusia şi Ucraina; Marea Neagră se transformă într-un câmp de luptă, aşa cum s-a întâmplat în primul şi al doilea război mondial.

În urma crizei din Ucraina, guvernul AKP este deja mult mai aproape de SUA şi de mai marii Uniunii Europene. Bineînţeles că trebuie să aşteptăm să vedem care va fi „răsplata” şi care vor fi consecinţele ei!

– Şi Europa se află printre perdanţi: Rusia, dar şi estul /continentului/, cu care /Europa/ stabilise importante relaţii economice, sunt închise cu ziduri de război „rece şi cald”. Europa este obligată să se apropie din nou de SUA (şi NATO).

– Relaţiile economice şi domeniile energetice pe care China le stabilise cu Europa şi Rusia vor înregistra prejudicii în mod direct sau indirect. SUA sunt foarte mulţumite de această situaţie.

După izbucnirea efectivă a „Primăverii Arabe” în 2011, SUA, prin intervenţia puternică în politica internă a Ucrainei pentru a pregăti infrastructura „(Dezastrului) Primăverii Ucrainiene”, au generat evenimentele pe care le trăim astăzi.