Alexandru Victor Micula este noul ambasador al României în Ucraina. A primit vot favorabil azi, 12 aprilie

În cadrul audierilor din comisii, Alexandru Victor Micula a declarat că mandatul său în Ucraina se va desfășura în condiții speciale, luând în considerare ofensiva rusă din Ucraina.

”Avem de a face cu o invazie a Rusiei pe teritoriul ucrainean, care reprezintă cea mai mare provocare la adresa independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei de la declararea independenţei lor şi, în acelaşi timp, reprezintă un atac la adresa ordinii mondiale care se bazează pe dreptul internaţional”, a declarat acesta.

De asemenea, Alexandru Victor Micula a mai spus că dorește să reafirme sprijinul României pentru independența și integritatea țării conduse de Volodimir Zelenski.

”Îmi propun ca, pe dimensiunea politică, să reiterez sprijinul României faţă de suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, să exprimăm solidaritate cu guvernul democratic ales al Ucrainei, evident, demersurile noastre trebuie să fie coordonate cu statele membre UE şi NATO şi să încercăm să sprijinim, să oferim ajutor umanitar Ucrainei, fie că vorbim despre ajutor umanitar acordat pe teritoriul Ucrainei, fie că vorbim despre sprijinul acordat cetăţenilor ucraineni care caută refugiul pe teritoriul României. Complementar cu sprijinul umanitar, voi continua să promovez o creştere a volumului asistenţei oficiale pentru dezvoltarea acordată de statul român Ucrainei, precum şi o diversificare a proiectelor care se încadrează în domeniul asistenţei pentru dezvoltare astfel încât să putem sprijinim vectorul european şi să creştem rezilienţa societăţii ucrainene”, a mai spus Alexandru Victor Micula în audierile din comisii.

România trebuie să se implice în procesul de reconstrucție a Ucrainei

Pe de altă parte, referitor la procesul de reconstrucție a țării vecine, Alexandru Victor Micula spune că este important ca țara noastră să se implice în acesta, mai ales că România are expertiză în domeniu.

”Evident că, în contextul unui proces de reconstrucţie a Ucrainei care ar urma după conflictul de acolo, este important ca România să fie implicată în efortul comunităţii internaţionale de implementare a eventualelor pachete de sprijin. Avem know-how pe zona de reconstrucţii post conflict, avem expertiză în domeniu şi este important ca noi să fim implicaţi în implementarea proiectelor care vor fi finanţate de comunitatea internaţională pe teritoriul ucrainean. Evident că toate aceste proiecte pot fi scoase în evidenţă şi pot fi accelerate în contextul unui program de contacte politice la nivel înalt, pe linie parlamentară şi pe zonă sectorială, pe domenii unde potenţialul de cooperare între cele două ţări este cel mai ridicat”, a mai spus acesta.

Protecția drepturilor românilor din Ucraina, o prioritate a diplomatului

În audierile din comisii, diplomatul a mai spus că printre prioritățile sale se află și protecția drepturilor românilor din Ucraina și spune că acestea au potențialul de a deveni punți de legătură.

”Minorităţile naţionale au potenţialul de a deveni punţi de legătură şi culturală între cele două ţări şi trebuie valorificat acest potenţial. Vom insista mai ales pe zona respectării drepturilor minorităţilor române la educaţie publică în limba maternă, vom promova obiectivul de a consemna recunoaşterea inexistenţei limbii moldoveneşti, vom promova încheierea cu Ucraina a unui acord cuprinzător privind drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, voi căuta să promovez identificarea unei soluţii favorabile comunităţii româneşti din Cernăuţi cu privire la Casa memorială ‘Aron Pumnul’ şi voi căuta să sprijin reluarea activităţii comisiei interguvernamentale mixte privind protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale”, a mai precizat diplomatul.

Alexandru Victor Micula are planuri și pe plan cultural și spune că dorește să deschidă Institutul Cultural Român la Kiev, care să aibă și o filială la Cernăuți.

”În domeniul cultural, una dintre principalele priorităţi ale mandatului se referă la deschiderea Institutului Cultural Român de la Kiev, cu o filială la Cernăuţi, promovarea colaborării în domeniul educaţiei, a unei cooperări tot mai strânse între instituţiile de învăţământ superior, academice şi de cercetare. Îmi propun să promovez deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, în special cele care au fost modernizate cu fonduri europene la standarde Schengen şi care ar putea fi redeschise, precum şi posibilitatea deschiderii unor puncte de frontieră noi acolo unde studiile de fezabilitate vor justifica o astfel de investiţie. Reprezintă o prioritate şi deschiderea unui birou consular la Ismail, care să fie considerat parte din consulatul general de la Odesa”, spune diplomatul.