În medie, în SUA doi copii mor şi alţi 50 sunt răniţi săptămânal pentru că sunt călcaţi de o maşină care dă cu spatele fără să-i vadă, arată statisticile organizaţiei non-guvernamentale KidsAndCard.org. În mai bine de o treime din aceste accidente la volan se aflau chiar părinţii sau alte rude apropiate. Este exact genul de tragedie pe care autorităţile vor să-l preîntâmpine prin noua lege, care se va aplica tuturor producătorilor auto.
Instalarea obligatorie de camere este considerată a fi primul mare pas pe care industria îl face pentru a proteja pe cei aflaţi în afara autovehiculului. Eliminarea „unghiului mort” din spatele autovehiculelor ar putea duce la prevenirea a până la 112 decese şi peste 8.000 de accidentări grave şi va costa industria auto până la 2,7 mld. dolari pe an, adică între 160 şi 200 de dolari pe fiecare automobil. „Dacă ne gândim la numărul absolut al vieţilor salvate, nu este cel mai mare posibil. Dar în termeni emoţionali, decesele de acest gen sunt cele mai dramatice posibile. Atunci când un parinte îşi omoară copilul într-un astfel de accident, extrem de uşor de evitat, nu uită niciodată”, spune Clarence Ditlow, director al Centrului pentru Securitate Auto din Washington.
Camerele de luat vederi instalate în spatele automobilului nu sunt o noutate, fiind introduse odată cu apariţia ecranelor sistemului de navigare în bord. Însă acestea erau obişnuite mai ales pe maşinile scumpe. La nivelul anului 2012, dintre noile modele scoase pe piaţă în SUA, 44% aveau astfel de camere şi 23% ofereau echipamentul ca opţional.