Siminel Andrei spune că ideea creării unui portal de anunţuri dedicate spaţiilor comerciale i-a venit dintr-o experienţă personală. „Vroiam să facem o reţea de magazine, dar nu găseam spaţiile potrivite şi nu am reuşit să o mai facem, mai ales că locaţia era importantă“, a menţionat Andrei. La lansare, portalul SpaţiiComerciale.ro număra circa 9.500 de anunţuri din 437 de localităţi, din care circa 1.000 de spaţii provin din portofoliul NCH.

Noul website se adresează şi proprietarilor care au spaţii comerciale deja închiriate. Practic, din cele 9.500 de anunţuri active, doar 6.500 sunt spaţii disponibile la închiriere, restul sunt imobile pe care proprietarii le promovează cu data expirării contractelor de închiriere pe care la au momentan în derulare.

„Deocamdată ne axăm pe oferte, dar sper ca sistemul nostru să atragă şi proprietarii care au închiriate deja spaţiile şi care au posibilitatea să comunice momentul în care acestea se vor elibera. Chiar dacă se eliberează peste un an, se pot realiza contracte forward (angajamente de închiriere n.red.) la un preţ mai bun, nu cum se închiriază astăzi de pe o zi pe alta“, explică Siminel Andrei.

El a mai spus că intenţionează să testeze şi un sistem de tranzacţii „forward“ pe promisiuni de închiriere cu garanţii, însă nu crede că piaţa este pregătită. Practic, un potenţial chiriaş ar putea plăti prin intermediul platformei online un avans – ce se depune într-un cont bancar până la eliberarea proprietăţii şi intrarea în vigoare a contractului de închiriere.

„Potenţialul chiriaş, dacă vrea să iasă din contract înaintea începerii sale, poate să vândă garanţia de 1.000 de euro, spre exemplu, altor posibili chiriaşi interesaţi de proprietate, pentru 700 de euro“, a mai spus Siminel Andrei.

În primul an de funcţionare a portalului este urmărită recuperarea investiţiei estimată la 100.000 de euro şi atragerea unui număr cât mai mare de anunţuri. Dezvoltatorii proiectului şi-au propus să atragă venituri cumulate de un milion de euro şi peste 30.000 de anunţuri până la finalul lui 2015.

„Nevoia de a separa conţinutul rezidenţial de cel comercial şi lansarea proiectului SpatiiComerciale.ro s-au desprins în urma unei serii de cercetări calitative de tip focus-grup, organizate în 2012, cu potenţiali chiriaşi, consultanţi, mici şi mari proprietari, dezvoltatori de spaţii de birouri şi parcuri de retail, reprezentanţi ai unor companii multinaţionale, ai mediului antreprenorial sau ai unor IMM-uri locale”, subliniază Adrian Erimescu, directorul general al Imobiliare.ro.

NCH a început să investească în proiectul imobiliare.ro în urmă cu şapte ani. Până acum americanii au plasat în portalul de anunţuri peste 1,5 mil. euro.