Aşteptaţi în principal ca investitori, americanii ajung în România ca administratori. Ei vor avea grijă de activele Fondului Proprietatea, care valorează trei miliarde de euro în prezent.

Fondul Proprietatea a reuşit în sfârşit să îşi aleagă un administrator. Săptămâna trecută, Comisia de Selecţie a stabilit că americanii de la Franklin Templeton Investment Management Ltd vor conduce de acum încolo destinele celui mai mare fond din România. După mai mulţi ani de căutări, reprezentanţii principalului acţionar, Ministerul Finanţelor, au ales o societate care are deja în administrare active de 448,7 miliarde dolari, conform datelor de la sfârşitul lunii mai.

Cine este Franklin Templeton?

Societatea care are ca primă sarcină listarea Fondului la Bursa de Valori este parte a holdingului Franklin Resources, înfiinţată în 1947 de către Rupert H. Johnson, şeful unei firme de brokeraj de succes de pe Wall Street. Holdingul este compus de trei divizii, Franklin, Templeton şi Mutual Series, având astfel sub administrare întreaga gamă de produse financiare. Frank­lin Resources este listată la bursa din New York sub simbolul BEN, iar în ultimele 12 luni acţiunea a  fluctuat între un maxim de 133,3 dolari şi un minim de 37,1 dolari. Săptămâna trecută, un titlu BEN se tranzacţiona cu 76,7 dolari, volatilitatea din ultimul an fiind o consecinţă directă a crizei financiare globale.

Compania cu sediul central în California, SUA are birouri în peste 30 de ţări şi oferă servicii şi soluţii de investiţii în mai mult de 150 de state, cu peste 8.800 de angajaţi. Anul trecut, Franklin Resources a înregistrat venituri operaţionale de peste 6 miliarde dolari şi un profit net de 1,58 miliarde dolari. Criza financiară a afectat puternic valoarea activelor din administrare, scăderea fiind semnificativă faţă de anul trecut. La sfârşitul lunii trecute, valoarea activelor de 448,7 miliarde dolari era în creştere faţă de luna precedentă, când se situau la 421 miliarde dolari, şi faţă de începutului anului, când erau de circa 400 miliarde dolari. Însă, faţă de mai 2008, când activele erau de 623 miliarde dolari, scăderea este de circa 28%.

La negocierile purtate cu reprezentanţii Comisiei de Selecţie a participat şeful global al departamentului de fonduri suverane din cadrul Franklin Templeton Investment Management, David E. Smart. Acesta s-a implicat personal în licitaţie, alături de Mark Mobius, unul dintre cei mai cunoscuţi investitori în pieţe emergente, director general al Templeton Asset Management.

Obiectivul principal, listarea la bursă

Misiunea noului administrator, care mai aşteaptă şi aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor, nu va fi uşoară. Acţionarii care au ales Fondul pentru a-şi recupera valoarea proprietăţilor confiscate de comunişti aşteaptă în primul rând listarea la bursă, pentru a putea beneficia de o evaluare corectă şi transparentă a titlurilor deţinute. Foarte mulţi dintre cei despăgubiţi au ales deja o modalitate ineficientă de valorificare a titlurilor, prin vânzare directă către cei interesaţi. Problema este însă că sumele primite de aceştia s-au situat mult sub valoarea nominală. În ultimele luni, titlurile Fondului s-au vândut la circa 11%-13% faţă de valoarea nominală de 0,76 lei. De altfel, inclusiv valoarea nominală a scăzut în 2009 faţă de anii trecuţi, ca urmare a reevaluării activelor, cu 24%.

Valoarea totală a activelor, în care este inclusă şi o participaţie de peste 700 milioane euro la Petrom, este de 3 miliarde euro, în scădere de la 4 miliarde euro în urmă cu un an. Listarea la Bursa de Valori este astfel primul obiectiv al administratorului, fiind cea mai bună soluţie pentru acţionarii ce doresc o evaluare corectă a deţinerilor. Având însă în vedere că listarea este un proces care durează 6-9 luni, este greu de crezut că Franklin Templeton va reuşi să atingă, în anul în curs, acest obiectiv.

448,7 mld. dolari este valoarea acti­ve­lor aflate în administrarea americanilor de la Franklin Resources, una dintre cele mai mari companii de profil din lume

3 mld. euro este valoarea nominală a activelor Fondului Proprietatea după reevaluarea din acest an, sumă care se va adăuga la portofoliul Franklin Templeton