Cele 50 de state înregistrau, joi dimineaţă, temperaturi sub limita de îngheţ, chiar şi în zonele de obicei calde. Temperaturile din Mauna Kea, în Hawaii au coborât sub zero grade Celsius, la fel ca şi în Panhandle, Florida, unde au fost emise avertizări de îngheţ.

Cauza acestor ninsori specifice este efectul Marilor Lacuri. Fenomenul se produce în momentul în care masele de aer arctic trec deasupra Marilor Lacuri, a căror temperatură creşte, determinând o evaporare accentuată. Vaporii ajunşi în atmosferă se transformă în fulgi de zăpadă, fiind antrenaţi spre sud de curenţii de aer şi determinând ninsori abundente pe teritoriul nord american.

Zona oraşului Buffalo, din statul New York, este una dintre cele mai afectate, cu un strat de zăpadă ce depăşeşte un metru şi jumătate. Ninsorile au atins în 24 de ore nivelul pe care trebuiau sa il atingă în întregul sezon.

Se aşteaptă ca precipitaţiile să continue. Meteorologul CNN  Chad Myers susţine că este posibil ca joi, într-un interval de zece ore, să se adauge un nou strat de până la 70 de centimetri.

Din cauza cantităţii uriaşe de zăpadă, autorităţile au renunţat să mai folosească frezele. Doar maşinile de salubrizare se mai încumetă se îndepărteze zăpada cu lamele. Peste 6.500 de tone de zăpadă au fost îndepărtate de pe străzile oraşului Bufffalo şi de pe autostrăzi. În sudul oraşului circulaţia a fost interzisă, echipele de salvare intervenind cu snowmobile.

Şapte persoane au decedat până în prezent, în SUA, din cauza condiţiilor meteorologice.