Peste 1.000 de americani mor zilnic de COVID și mai mulți au murit în acest an, decât anul ​​trecut. Spitalizările sunt în creștere în 42 de state. Centrul Medical al Universității din Nebraska din Omaha, care a intrat în pandemie ca cel mai bine pregătit spital din țară, a trecut recent de la 70 de pacienți infectați, la peste 100 în patru zile, se arată într-o analiză a publicației The Atlantic.

Omicron, o versiune a aceleiași provocări în fața căreia SUA au eșuat timp de doi ani

Vestea proastă este că acum ne vom confrunta cu varianta Omicron. Necunoscuta este ce va face Omicron, după dezastrul lăsat în urmă de Delta.

Amenințarea variantei Omicron este mult mai mare la nivelul societății, decât la nivel personal, iar factorii de decizie politică s-au îndepărtat deja de instrumentele necesare pentru a proteja populația. Ca și variantele care au precedat-o, Omicron impune oamenilor să gândească și să acționeze pentru binele colectiv. Practic, Omicron reprezintă o versiune accentuată a aceleiași provocări în fața căreia SUA au picat testul timp de doi ani.

Omicron se va infiltra în slăbiciunile zidului de imunitate al SUA

Și chiar dacă Omicron este o variantă „mai ușoară”, o transmisibilitate mai mare va depăși probabil virulența redusă. Omicron se răspândește atât de repede încât o mică parte din cazurile grave ar putea să sufoce spitalele. Pentru a evita acest scenariu, varianta ar trebui să fie mai blândă decât Delta, mai ales pentru că spitalele sunt deja într-un un punct de rupere. Doi ani de traume au făcut deja numeroși lucrători din domeniul sănătății să renunțe la locul de muncă.

Prin urmare, valul Omicron nu va răsturna complet zidul de imunitate al Americii, ci se va infiltra în numeroasele sale crăpături și slăbiciuni.

Unde se va infiltra Omicron

Se va infiltra printre cei 39% dintre americani care nu sunt complet vaccinați și printre alți oameni vulnerabili din punct de vedere biologic, inclusiv persoane în vârstă și imunocompromise. Se va infiltra printre persoanele vulnerabile din punct de vedere social care se confruntă cu expuneri repetate, fie pentru că locurile lor de muncă „esențiale” nu le lasă de ales, fie pentru că trăiesc în medii predispuse la epidemii, cum ar fi închisorile și casele de bătrâni.

Omicron este gata să ne treacă rapid prin toate inechitățile pe care le-au experimentat americanii în pandemie.

Mai multe variante, unele mai ciudate decât altele

Omicron ne reamintește că pot apărea mai multe variante, unele mai ciudate decât altele. Majoritatea oamenilor de știință s-a gândit că următoarea variantă va fi un descendent al variantei Delta, cu câteva mutații în plus. Dar Omicron este „complet diferit”, spune Shane Crotty, de la Institutul de Imunologie La Jolla. „A arătat mult mai mult potențial evolutiv decât am sperat”.

Vaccinurile nu pot fi singura strategie

Vaccinurile nu pot fi singura strategie. Manualul privind pandemia rămâne neschimbat și necesar: concediu medical plătit și alte politici care protejează lucrătorii esențiali, măști mai bune, ventilație mai bună, teste rapide, locuri în care persoanele bolnave se pot izola cu ușurință, distanțare socială, un sistem de sănătate publică mai puternic.

Din păcate, SUA au renunțat la multe dintre acestea, pariind doar pe vaccinuri, considerând că sunt singurele care ne pot scoate din pandemie. În loc să încerce să învingă coronavirusul cu doza booster, America trebuie să facă ceea ce ar fi avut nevoie dintotdeauna; să construiască sisteme și să adopte politici care să protejeze sănătatea comunităților, în special a celor mai vulnerabile. Individualismul nu va putea învinge nici Delta, nici Omicron, nici restul literelor alfabetului grec care vor urma.