Relatări din infernul de la Kabul. Un martor povestește îngrozit: ”Nu este posibil să vezi Ziua de apoi în viaţa aceasta însă eu am văzut-o”.

Gruparea Statul Islamic a revendicat atacul criminal comis joi în apropierea aeroportului din Kabul.

Relatări din infernul de la Kabul: ”A fost o singură explozie”

Un oficial militar american de rang înalt a declarat vineri în cadrul unei conferinţe de presă a Pentagonului că ar fi fost un singur atacator şi o singură explozie, nu două cum s-a crezut iniţial. Bilanţul atacului terorist revendicat de filiala afgană a ISIS a trecut de 170 de morţi.

El a dezvăluit că a avut loc o singură explozie în apropiere de poarta Abbey a aeroportului din Kabul, nu şi cea de lângă hotelul Baron unde se procesau evacuările de către armata britanică.

„Pot confirma că nu credem că a existat o a doua explozie la sau lângă hotelul Baron. Credem că a fost un singur atacator sinucigaş”, a informat generalul american William Taylor.

Un oficial din cadrul Ministerului afgan al Sănătăţii a anunţat că bilanţul atacului terorist de joi a depăşit 170 de morţi şi sunt peste 200 de răniţi. Cel puţin 90 de victime sunt printre civilii afgani.

Comandamentul Central al SUA a transmis că sunt 13 morţi în rândul forţelor americane şi 18 de răniţi. Ministrul de externe britanic Dominic Raab a declarat că printre victime se află doi cetăţeni britanici şi copilul unui alt cetăţean britanic.

”Credem că există încă ameninţări”

Pentagonul a anunţat că sosesc în continuare informaţii „credibile” despre alte ameninţări teroriste şi că acestea sunt monitorizate în timp real. „Credem că există încă ameninţări credibile.

De fapt, aş spune ameninţări specifice şi credibile şi vrem să ne asigurăm că suntem pregătiţi pentru acestea „, a declarat vineri secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, vorbind despre eforturile de consolidare a protecţiei, inclusiv extinderea perimetrului din jurul aeroportului din Kabul şi închiderea drumurilor.

Oamenii nu sunt lăsaţi să ajungă la poarta principală a aeroportului, a spus un jurnalist CNN de la faţa locului, potrivit adevarul.ro.

La circa 500 de metri distanţă de poarta principală, drumul este blocat de talibani cu maşini, a adăugat el. Vineri dimineaţă, forţele afgane şi internaţionale aruncau grenade flash din interiorul perimetrului aeroportului, în încercarea de a împiedica oamenii să se adune în afara aeroportului, a spus jurnalistul.

„A fost ca şi când cineva mi-ar fi tras pământul de sub picioare. Pentru un moment am crezut că mi s-au spart timpanele şi mi-am pierdut simţul auzului”, a povestit un fost angajat al unui grup internaţional de dezvoltare aflat în Afganistan cu o viză americană.

Imagini de groază

Bărbatul stătea la coadă în apropierea porţii Abbey când a simţit o explozie puternică. „Am văzut trupuri şi bucăţi de trupuri zburând în aer ca o tornadă care ia pungi de plastic în aer. Am văzut bătrâni şi bărbaţi răniţi, femei şi copii împrăştiaţi în locul exploziei.

Nu este posibil să vezi Ziua de apoi în viaţa aceasta însă eu am văzut-o astăzi, am văzut-o cu ochii mei. Corpurile morţilor şi răniţii zăceau în mijlocul drumului şi în canalul de scurgere. Puţina apă care se scurgea în el s-a înroşit de la sânge”, a relatat bărbatul.

Gruparea Statul Islamic a revendicat atacul criminal comis joi în apropierea aeroportului din Kabul, a relatat site-ul specializat SITE Intelligence. Într-un comunicat difuzat de agenţia sa de propagandă Amaq, SI susţine că unul dintre combatanţii săi s-au apropiat la mai puţin de „cinci metri de militarii americani” şi şi-a declanşat încărcătura explozivă.

La rândul său, Reuters relatează, citând canalul de Telegram al Amaq, că un atentator sinucigaş al SI „a reuşit să ajungă lângă o mare adunare de translatori şi colaboratori ai armatei americane de la tabăra Baran de lângă aeroportul din Kabul şi a detonat centura cu explozibili în mijlocul lor, ucigând 60 de oameni şi rănind peste 100, inclusiv luptători talibani”.