Răsturnare de situație! Un diplomat german a scris pe internet că afganii vor putea părăsi Afganistanul după 31 august cu avioane comerciale.

Angela Merkel a declarat de curând că Germania trebuie să se implice în noua realitate din Afganistan, chiar dacă este una amară.

Răsturnare de situație! Se înmoaie talibanii?

Germania a afirmat, miercuri, că a primit asigurări de la talibani că afganii vor putea părăsi ţara cu avioane comerciale după retragerea trupelor americane la 31 august, scrie AFP.

Adjunctul biroului politic al talibanilor din Qatar Sher Abbas Stanekzai „m-a asigurat că afganii cu documente valide vor avea în continuare posibilitatea de a călători cu zboruri comerciale după 31 august”, a afirmat pe Twitter Markus Potzel, un diplomat geman care a negociat cu talibanii.

Diplomatul, trimis special al Germaniei în Afganistan, a precizat că a discutat despre „necesitatea urgentă” de a avea „un aeroport la Kabul care să funcţioneze” drept o condiţie prealabilă pentru munca ONG-urilor şi a diplomaţilor în Afganistan, potrivit news.ro.

După preluarea Kabulului de către talibani la 15 august, zborurile comerciale au fost întrerupte.

Confruntat cu un ultimatum al talibanilor, preşedintele american Joe Biden a confirmat marţi că evacuările se vor încheia săptămâna viitoare.

Angela Merkel consideră că şi comunitatea internaţională trebuie să continue „dialogul cu talibanii” reveniţi la putere pentru a păstra ceea ce a fost câştigat în Afganistan de când au ajuns trupele NATO aici în 2001.

Forţele germane au evacuat mai mult de 4.600 de oameni până acum

În context, cancelarul german, Angela Merkel, a spus miercuri în Parlamentul de la Berlin că Guvernul va continua evacuările pentru armată şi personalul de dezvoltare care a lucrat cu Germania ”atâta timp cât va fi necesar”, şi că va sprijni organismele ONU în oferirea de ajutor umanitar poporului afgan şi celor care au plecat în ţările vecine, relzatează BBC.

Ea a precizat că forţele germane au evacuat mai mult de 4.600 de oameni până acum – cel mai mare transport aerian străin din istoria ţării – şi că Germania va face eforturi în zilele rămase „de a continua să îi ajute pe cei care ne-au ajutat, să ofere protecţie”.

Marţi, preşedintele american Joe Biden a declarat că termenul limită pentru plecarea din Afganistan a trupelor NATO, 31 august, convenit cu talibanii, va fi respectat şi a exclus prelungirea lui.

Franţa a dat semnale deja că joi va încheia evacuările.

”Această nouă realitate este una amară, dar trebuie să ne implicăm în ea”, a spus Merkel legat de preluarea puterii de către talibani şi despre creşterea riscului atacurilor teroriste.

”Ce am subestimat absolut a fost cât de incredibil de rapid trupele afgane au renunţat în faţa talibanilor sau că o astfel de rezistenţă nici nu a fost încercată”, a adăugat cancelarul.

Sursă foto: captură video ABC News.