Astazi se implinesc 7 ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, in urma carora au murit 3.000 de oameni.

Atacurile de la turnurile gemene par sa fi devenit istorie, insa o istorie pe care noi, cei de acum, nu o intelegem inca foarte bine. Acum, la 7 ani, lucrurile par sa redevina la normal, spun unii. Altii sunt de parere ca lucrurile nu vor mai fi niciodata cum erau cu o zi inainte de 11 septembrie 2001.

Teama de un nou atac terorist in America este inca vie printre locuitorii americani, desi analistii spun ca organizatia Al-Qaida nu ar mai fi capabila de un atac de o asemenea amploare. Pe de alta parte, starea de nesiguranta a americanilor este data si de razboiul din Irak, razboi care, asa cum apreciaza analistii se va stinge incet-incet, intrucat, pana si administratia Bush se indeparteaza cu pasi lenti, dar siguri, de ideea de razboi.

Un motiv ar fi investitiile pe care le implica operatiunile militare, care se ridica la peste 1.000 de miliarde dolari. Sau, daca Joseph Stiglitz are dreptate, razboiul din Irak ar costa in jur de 3.000 de miliarde de dolari. 

Analistii arata ca intre situatia economica grea prin catre trec Statele Unite la ora actuala si razboiul este o stransa legatura, cele doua aflandu-se intr-un raport de consecutivitate.

La 7 ani dupa atentatele de la 11 septembrie, America se pregateste pentru schimbarea personajului cheie de la Casa Alba. Fie ca noul presedinte va fi democratul Barack Obama, fie ca va fi republicanul John McCain, americanii isi doresc, in mod evident, o schimbare in bine, caracterizata in mod special prin intarirea economiei.

Situatia economica dificila a Statelor Unite a creat un climat de afaceri fragil in tot restul lumii, apreciaza analistii. Tari precum Germania, Marea Britanie, Franta sau Spania incep sa se pregateasca pentru recesiune economica.  Din acest punct de vedere, vestile nu sunt foarte bune. Ieri, si Bruxelles-ul a prezis ca Germania, Spania si Marea Britanie vor intra in recesiune. Asta dupa ce alte institutii precum FMI sau Banca Mondiala, rand pe rand, au aratat ca starea economiei la nivel mondial se va inrautati.

Un singur lucru a ramas neschimbat de atunci si pana acum: lumea intreaga este in continuare cu privirea indreptata catre Statele Unite. Deocamdata, modul in care se misca lucrurile acolo influenteaza starea lucrurilor din alte zone ale lumii. Fie ca este vorba despre oameni politici, fie ca este vorba despre economisti, investitori sau oameni de afaceri, toti spera ca America sa revina la normal.

Surse: Forbes, Guardian, NY Times