Un card bancar si acces la internet. Doar de atat va fi nevoie ca sa va platiti o amenda de circulatie. Fara sa stati la coada, fara sa trimiteti prin posta procesul-verbal si chitanta la sectia de politie care v-a amendat pentru ca ati avut curajul sa fortati semaforul.

La inceput, doar bucurestenii amendati de politia rutiera vor beneficia de sistemul prin internet, aceasta fiind prima etapa a programului Ghiseului Virtual de Plati, dezvoltat de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. In timp, toate platile pe care romanii le au de facut catre stat se vor putea efectua prin acest ghiseu. Un consortiu de trei firme a lucrat la acest proiect, dupa ce a castigat licitatia organizata de MCTI: Softwin (integratorul sistemului) s-a ocupat de dezvoltarea aplicatiilor soft, DotCommerce de procesarea securizata a platilor, iar Kondiment a realizat portalul web. Chiar daca valoarea proiectului nu era atractiva financiar (aproximativ 70.000 de euro), licitatia a atras nume mari ale serviciilor IT de pe piata romaneasca UTI, Siveco, Forte Siemens, Totalsoft, Softnet, Crescendo, Softwin (in consortiu cu DotCommerce si Kondiment).
“Poti face o plata fara un contract prealabil. Este suficient un card Visa sau Mastercard, ca la magazinele virtuale. Cu diferenta ca, in acest caz, produsul cumparat este o taxa, un impozit sau o amenda”, explica Lucian Despoiu, Managing Partner al companiei Kondiment.

Mai comod, dar putin mai scump

In prezent, se pot face plati prin intermediul internetului, dar sistemul este, de fapt, un e-banking, nu o plata online propriu-zisa, si implica mai multe conditii. Pentru o astfel de plata, cetateanul facea mai intai un contract de servicii de e-banking cu o banca si unul cu administratia financiara. Cam multa alergatura pentru un impozit-doua pe an. In “ghiseu”, insa, nu este nevoie de nici un alt contract. “Amendatul” acceseaza internetul, intra pe pagina, plateste (de fapt, completeaza un formular) si primeste o confirmare cu semnatura electronica, opozabila in fata legii. Prin sistemul vechi, au ales sa-si achite “darile” catre stat aproximativ 1.000 de romani, dar si baza titularilor de conturi e-banking este destul de redusa – aproximativ 100.000, potrivit lui Liviu Nicolescu, director general al Directiei de Reglementari si Standarde in Tehnologia Informatiei, Antifrauda si Securitatea Retelelor in MCTI. Cum tinta “ghiseului” sunt persoanele care utilizeaza internetul si au un card bancar, iar in Romania sunt peste sase milioane de carduri emise, asteptarile ministerului sunt optimiste: cateva zeci de mii de amenzi platite online in 2006.

Pe internet este mai comod, dar putin mai scump. O amenda platita online va fi mai scumpa cu 3-4% decat daca am sta la coada la cec, din cauza comisioanelor bancare. “Nu este o suma taxata de stat, de ghiseu. Facand o paralela, este ca atunci cand consultam soldul cardului la un automat, iar banca percepe un mic comision”, explica Liviu Nicolescu.


Platile online nu se bucura inca de increderea romanilor. Cand se pomeneste de fraude pe internet, romanii sunt la loc “de cinste”. Ce se intampla daca pagina ghiseului este sparta de hackeri? Dar daca cineva incearca sa modifice platile? Unde ajung datele de pe card? Cine are acces la informatiile bancare?


“In cazul cel mai nefericit, un hacker poate sa sparga doar pagina de internet, nu sistemul in sine. Exista oricum un back-up in sistemul electronic national. Nu se pune problema ca un internaut va putea intra sa modifice o plata”, spune Lucian Despoiu. In linii mari, sunt doua niveluri de protectie, unul asigurat de BitDefender (dezvoltat de Softwin) si un al doilea de protocoalele de securitate ale procesatorilor de plati. Datele cardului (numar) nu sunt stocate in sistem. “In momentul platii efective, cand se cer datele catre banca, platitorul comunica direct pe canalele securizate VISA/Mastercard, astfel ca informatiile nu pot fi capturate de altcineva”, spune Lucian Despoiu. “Compania de payment gateway (DotCommerce, in acest caz) isi asuma si acopera riscul de frauda, astfel ca, din punctul de vedere al utilizatorului si al beneficiarului, nu exista absolut nici un risc”, completeaza Madalin Matica, directorul operatiunilor pe Europa al companiei americane DotCommerce.


Ghiseul.ro este, de fapt, un portal care intermediaza platile online. Orice institutie publica (prefecturi, primarii) se va putea racorda la site pentru a incasa plati de la cetateni. “Sistemul se va extinde si va putea cuprinde toate tipurile de plati catre institutiile statului, ceea ce necesita infrastructura si din partea acestora (hard, soft specializat, oameni). Trebuie ca institutia sa poata verifica exact cine si cand a platit”, spune Nicolescu. Primaria Sectorului 6 a anuntat deja ca, din primavara, va intra in sistemul virtual de plati, iar investitia este estimata de primarul Cristian Poteras la 30-40.000 de euro.


Din ianuarie, doar amenzile de circulatie din Bucuresti se vor putea achita via internet. Urmeaza, in cateva luni, taxele pentru pasaport si amenzile de circulatie la nivel national. Cat priveste celelalte institutii ale statului, Liviu Nicolescu spune ca exista “semne de interes” din mai multe directii, printre care prefecturile municipiului Bucuresti, Craiova si Sibiu.

1.000

Numarul tranzactiilor via internet prin vechiul sistem a fost foarte mic in 2005. Cauza principala: numarul mic al utilizatorilor de servicii e-banking. Prin POS, s-au facut aproximativ 5.000 de plati

7 – 10%

Prin proiectul Ghiseului Virtual de Plati se asteapta ca aproape o zecime din “darile” catre stat sa fie facute online, in special de catre tineri

Cine si ce face pentru Ghiseul Virtual de Plati

Valoarea contractului: 2,7 miliarde de lei, fara TVA

• Softwin


Integrator al proiectului si de dezvoltator al aplicatiilor ce permit interfatarea Ghiseului cu orice numar de procesatori de plati online, facilitarea accesului tuturor institutiilor statului la informatiile legate de platile proprii desfasurate online, securizarea tuturor comunicatiilor server-to-server si client-to-server, asigurarea unor interfete standard cu sistemele de plata deja existente pentru adaptarea cat mai rapida la noua solutie si interfatarea cu sistemul electronic national.


• DotCommerce


A oferit consultanta in materie de securitatea datelor, transmiterea securizata a informatiilor si interfatarea cu sistemele de plata mondiale.


• Kondiment


S-a ocupat de interfata web, de portal in sine. Dupa ce site-ul va fi lansat, Kondiment va face si optimizare pentru motoarele de cautare (search engine optimization-SEO), astfel incat site-ul sa fie printre primele afisate la anumite cuvinte cheie: “plata amenzi”, “ghiseu virtual”.