Ministrul Mediului, Tanczos Barna anunță aprobarea, prin ordonanţă de urgenţă, modificarea Legii 171 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, pentru a se asigura că legea este respectată de utilizatorii SUMAL.

Totodată, el a subliniat faptul că România are cel mai modern sistem de trasabilitate al materialului lemnos din UE și se dorește descurajarea oricărei tentative de fraudă sau de furt de masă lemnoasă.

„Am avut pe ordinea de zi suplimentară mai multe teme. Prima temă, şi printre cele mai mai importante, se referă la actul normativ prin care modificăm Legea 171 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice. Este o ordonanţă de urgenţă prin aprobarea căreia ne asigurăm că legea este respectată de utilizatorii SUMAL 2. Este o măsură de descurajare pentru toate tentativele de fraudă şi furt de masă lemnoasă.

Avem poate cel mai modern şi cel mai bine pus la punct sistem de trasabilitate al materialului lemnos din UE, este un model care se va recomanda, probabil, şi altor state membre, SUMAL 2, este un sistem la care s-a muncit foarte mult cu ajutorul STS”, a spus ministrul.

El a mai subliniat faptul să noul act normativ prevede sancțiuni mult mai dure, la un principiu cerut la nivel european, România respectându-și astfel angajamentele asumate în relația cu CE.

”Totodată, prin aprobarea acestui act normativ asigurăm sancţiuni dure, pe principiul proporţionalităţii, un principiu cerut şi de UE, cerut şi în acel infringement care a fost deschis la adresa României, ne respectăm angajamentele asumate în relaţia cu Comisia Europeană şi aducem aceste aceste modificări în baza acestor angajamente”, a mai declarat Tanczos Barna.

Amenzi de până la 3.000 de lei pentru fotografii

În același timp, ministrul a mai adăugat că noul act normativ mai introduce și „câteva contravenţii silvice care vor fi sancţionate cu avertisment sau cu amendă de la 1.000 de lei până la 3.000 de lei pentru faptele de efectuare de fotografii care nu sunt concludente sau nu sunt în corelare directă cu mijlocul de transport şi cu încărcătura care se transportă”.

„Tot aşa, pentru transportul materialului lemnos fără o fotografie a mijlocului de transport încărcat şi utilizarea tipurilor de pastă şi cerneală termosensibile care au fost folosite de mai multe ori pentru a frauda, pentru a eluda legea”, a adăugat el.

Un aspect sancționat îl reprezintă transportul materialelor lemnoase fără receptorul GPS pornit pe toată durata transportului.

„Şi transportul materialelor lemnoase fără receptorul GPS al dispozitivului mobil pornit pe toată perioada transportului până la destinaţie de asemenea se sancţionează cu amendă”, a menţionat el.

Tanczos Barna a mai menționat că toate măsurile adoptate prin ordonanţa de urgenţă au rolul de a sprijini echipele de control de la Ministerul Mediului, gărzile forestiere, ocoalele silvice, Poliţie, Jandarmerie şi Ministerul de Finanţe prin ANAF.

„A fost o dezbatere lungă, de câteva luni de zile, împreună cu Ministerul de Interne, Ministerul Finanţelor, şi am ajuns la acest act normativ care s-a aprobat astăzi”, a declarat el.