”Securitatea şi sănătatea în muncă este domeniul care ne preocupă şi dispunem atât instituţiilor publice cât şi angajatorilor din mediul privat măsuri pentru evitarea pericolelor de accidentare a lucrătorilor. Comunicarea eficientă şi coordonarea echipelor de inspectori permit acţiuni de prevenire şi evaluarea riscurilor înainte să se petreacă tragedii regretabile” , a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel naţional s-au aplicat amenzi în valoare de 1.077.300 de lei din care 710.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 9 propuneri de cercetare penală. Au fost sancţionaţi 271 de angajatori.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 432.000 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 36 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. 17 dintre ele s-au înregistrat în Bucureşti. La nivel naţional au fost dispuse 3 opriri de echipamente şi 5 sistări de activitate pentru a se evita accidentarea lucrătorilor.

”Coordonarea echipelor de inspectori care acţionează în teren a îmbunătăţit comunicarea şi calitatea actului de control. Securitatea şi sănătatea în muncă a lucrătorilor este domeniul în care şi o dată dacă se greşeşte poate fi fatal. Aceasta ne motivează implicarea în scopul determinării angajatorilor să asigure pentru fiecare lucrător un mediu de lucru sănătos, sigur şi productiv”, a mai spus Bratu.