O rețea străină vrea să escaladeze războiul din Ucraina

O rețea străină, care a intervenit în alegerile parlamentare din Ungaria din anul 2022, este activă în continuare. Ea lucrează, acum, pentru a escalada războiului din Ucraina, avertizează Biroul pentru Protejarea Suveranităţii din Ungaria.

Raportul publicat, miercuri seara, care analizează postări de pe platforma X (Twitter), concluzionează că, în perioada examinată, în Ungaria au fost trimiși 5,5 milioane de dolari americani prin intermediul Acțiunii pentru Democrație (A4D), o parte din această sumă ajungând la grupul DatAdat, ce este legat de fostul premier al Ungariei, Gordon Bajnai. Această finanțare ilegală de campanie are legături cu o structură similară unei rețele, ale cărei interese politice și de afaceri se întrepătrund în întreaga Europă Centrală.

Gordon Bajnai
Gordon Bajnai (SURSA FOTO: LinkedIn)

Rețeaua face lobby în SUA pentru escaladarea războiului din Ucraina, continuă raportul. Fostul general Wesley Clark, membru al unui for consultativ al A4D, a discutat cu diplomatul ungar de la Washington, SUA, Andras Simonyi, despre coordonarea oportunităților de afaceri și a conflictelor militare ce ar putea fi escaladate de SUA. Cei doi au criticat Administrația Biden pentru intervenția sa în război.

Wesley Clark
Wesley Clark (SURSA FOTO: Twitter, GeneralClark)
Andras Simonyi
Andras Simonyi (SURSA FOTO: Center for Transatlantic Relations)

Ce se urmărește de fapt?

Statele în care rețeaua își poate promova interesele sunt considerate „buni aliați”. În cele unde conducerea intră în conflict cu aceste interese se urmărește o schimbare politică. Membrii rețelei au sugerat o interferență similară în recentele alegeri din Polonia și Slovacia, arată raportul.

Nu partidele politice beneficiare ale acestei finanțări ilegale externe își căutau sponsori, ci donatori puternici căutau agenți pentru a-și pune în aplicare scopurile. Raportul precizează că unul dintre principalii donatori identificați de cei care vorbesc în înregistrări este George Soros. Înregistrările în care reprezentanți ai alianței opoziției de stânga din Ungaria discută despre influențarea alegerilor și a vieții politice din Ungaria sunt credibile și nu au fost manipulate.

George Soros
George Soros (SURSA FOTO: www.georgesoros.com)

Cine este George Soros?

George Soros este unul dintre cei mai importanți filantropiști din întreaga lume. El este fondatorul și principalul finanțator al Universității Centrale Europene din Budapesta, un centru regional important pentru studiul științelor sociale.

Generozitatea sa s-a concentrat adesea asupra celor care se confruntă cu discriminare doar pentru ceea ce sunt. El a sprijinit grupuri care reprezintă poporul Rom din Europa. A sprijinit și alte grupuri marginalizate din societatea mainstream, cum ar fi consumatorii de droguri, lucrătorii sexuali și persoanele LGBTI.

Născut în Ungaria în anul 1930, a trăit prin ocupația nazistă din anii 1944–1945, care a dus la uciderea a peste 500.000 de evrei maghiari. Propria sa familie evreiască a supraviețuit prin obținerea de acte false de identitate, ascunzându-și trecutul și ajutând și alți oameni să facă același lucru.