UE asistă neputincioasă la închegarea unei dictaturi la Budapesta, la derapajele antidemocratice ale guvernului Ponta precum şi la atacurile comise împotriva elitei intelectuale a ţării, scrie Deutsche Welle. Ceea ce guvernele de la Budapesta şi Bucureşti îşi permit echivalează cu demontarea subversivă a fundamentalelor valori europene. Uniunea este confruntată cu o profundă provocare neavînd un răspuns adecvat la întrebarea cum poate fi readus un stat pe calea virtuţilor democratice atunci cînd guvernul său nu se sinchiseşte nici de procedurile care sancţionează încălcarea acordurilor şi nici de dojenile Bruxelles-ului, scrie comentatorul cotidianului MAIN POST.
Că Viktor Orban îşi manifestă cu cerbicie refuzul de a se „domestici”, de a reveni la regulile democraţiei, se datorează şi faptului că Partidul Popular European, din care formaţiune Fidesz face încă parte, nu se desolidarizează vizibil şi eficient de Budapesta, relevă DIE PRESSE, adăugînd că de fapt Comisia nu dispune de metodele prin care să-l penalizeze pe premierul ungar.
Si astfel este cu putinţă ca în inima Europei să se zămislească o dictatură, la a cărei naştere Bruxelles-ul asistă neputinicios, deduce NEUE OSNABRÜCKER ZEITUNG, deplîngînd la rîndul său absenţa mijloacelor coercitive.
Că apriga doamnă Reding, Comisara UE pe Justiţie, s-a referit la utilizarea in extremis a „bombei atomice juridice”, altfel spus a măsurilor care se pot solda cu excluderea de facto a unei ţări din cadrul Uniunii, cum precizează SÜDDEUTSCHE ZEITUNG, nu-l impresionează cîtuşi de puţin.