Comisia Europeană a acordat o amendă de 344 de milioane de euro! Sunt vizate cinci bănci care au constituit un cartel pe piața operațiunilor de schimb valutar

Astfel, amenda respectiv a pus capăt definitiv unei anchete lansate de Bruxelles în 2013 şi în care s-au aplicat deja sancțiuni în sumă de un miliard de euro, conform informațiilor transmise de afp.com. Această anchetă a arătat că traderi însărcinaţi cu operaţiuni spot cu anumite valute care acţionau în numele băncilor sancţionate se coordonau în strategiile de negociere.

„Hotărârile noastre privind cartelurile (…) arată clar că Comisia vrea să vegheze ca sectorul financiar să fie sănătos şi concurenţial”, a explicat comisarul european însărcinat cu Concurenţa Margrethe Vestager, potrivit sursei menționate.

Complicitatea celor cinci bănci a adus atingere integrităţii sectorului financiar

Totodată, complicitatea celor cinci bănci „a adus atingere integrităţii sectorului financiar, în detrimentul economiei şi consumatorilor europeni”, a subliniat Margrethe Vestager.  Soluţionarea dosarului a făcut obiectul unei tranzacţii cu patru dintre cele cinci grupuri implicate.

De asemenea, banca elveţiană UBS a beneficiat de o imunitate totală, după ce a dezvăluit dosarul Comisiei Europene, care i-a permis să nu fie amendată cu 94 de milioane de euor, în pofida implicării sale în practici frauduloase.

Barclays, RBS şi HSBC şi-au recunoscut faptele şi au colaborat în cadrul anchetei

Cele trei bănci britanice – Barclays, RBS şi HSBC – au beneficiar de reduceri ale amenzilor, după ce şi-au recunoscut faptele şi au colaborat în cadrul anchetei. Sancţiunile lor financiare se ridică la 54,3 milioane de euro, 32,5 milioane de euro şi, respectiv, 174,3 milioane de euro.

Crédit Suisse, în schimb, nu a cooperat şi nu a beneficiat de reduceri prevăzute de proceduri. Banca elveţiană a fost amendată cu 83,3 milioane de auro. Trebuie menționat că sancțiunile acordate Comisia Europeană ţin cont de valoarea veniturilor realizate de către fiecare dintre bănci în Europa, de gradul gravităţii şi de durata infracţiunilor constatate.