Fara sa fie semnata de presedintele CNVM, decizia de amendare a SIF-urilor cu o valoare reprezentand 1% din capitalul social pare sa fi fost aplicata in urma unei comenzi politice. Un argument in acest sens este faptul ca decizia nu este insotita, asa cum spune legea, de un proces-verbal de constatare. In plus, aceasta amenda controversata vine in urma refuzului reprezentantilor celor cinci SIF-uri de a investi in proiectul Dracula Park. Daca justitia va stabili ca aceasta amenda este corecta, conform instructiunilor CNVM nr. 4/1997, nici unul dintre presedintii SIF-urilor nu va mai putea fi ales in consiliile de administratie ale acestor societati. O „amenda” usturatoare pentru cei care au deja vechime in aceste functii.
Presedintii societatilor de investitii financiare sustin ca amenda a fost aplicata in baza Ordonantei de urgenta nr. 54/1998, fara sa se tina cont de faptul ca in Legea nr. 164/1999, prin care a fost aprobata OUG nr. 54, apare o modificare. La articolul 4 din aceasta lege a fost introdus un alineat prin care „este permis SIF-urilor sa detina orice participare in capitalul social al unui emitent, cu conditia ca aceasta participare sa nu depaseasca 10% din valoarea activului SIF-ului”. In cazul a doua plasamente – Banca Comerciala Romana si Banca Romana pentru Dezvoltare – administratorii SIF-urilor incalca prevederile Legii nr. 164/1999. Pachetele de actiuni detinute de SIF-uri la BCR depasesc ca valoare, in anumite cazuri, 20% din valoarea activului. Analizate din punct de vedere pur economic, pachetele de actiuni detinute de SIF-uri la cele doua banci nu reprezinta, in nici un caz, un risc prea mare asumat de aceste societati.
Dimpotriva, ele sunt de departe cele mai sigure si printre cele mai rentabile plasamente ale SIF-urilor, dupa cum afirma chiar administratorii. „Vanzarea unui pachet de actiuni BCR sau BRD ar reprezenta, ca valoare, mai mult decat se tranzactioneaza la Bursa de Valori intr-un an. Si apoi, ce sa fac cu banii obtinuti, in ce sa-i investesc, in titluri de stat?”, se intreaba Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat Crisana.
Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, sustine ca „e imoral sa ne oblige sa vindem cele mai bune pachete de actiuni, inainte de a ne permite sa facem plasamente pe pietele internationale de capital. „Pe langa faptul ca amenda este ilegala, faptul ca ne impun sa vindem participatiile la banci este o masura luata in dezavantajul actionarilor la SIF-uri”, precizeaza presedintele SIF Transilvania.