in ultimii ani, au aparut pe piata nenumarate firme care amenajeaza interioare de locuinte, magazine si birouri. Oferta lor de servicii difera isa foarte mult. Clientul are de unde alege, i functie i primul rind de banii din i buzunar. Servicii de amenajare interioara ofera, itr-o oarecare masura, si echipele de meseriasi care doar monteaza gresie, faianta, parchet, gips carton, si apoi zugravesc peretii, amenajare interioara fac si firmele care executa la comanda itocmai ceea ce vrea clientul si-i dau casa la cheie, dar tot servicii de amenajare interioara ofera si firmele de arhitectura cu pedigriu, care au si echipe ce le pun ideile i practica. De aceea, costurile variaza si ele pe masura – de la 20-25 milioane de lei, pentru o cosmetizare minima a unui apartament executata cu o echipa de muncitori liber-profesionisti, la 10.000-15.000 USD, pentru acelasi apartament, gata mobilat si finisat la standarde moderne, cu materiale de lux, cu echipamente moderne – aer conditionat, sistem antiefractie si spoturi de lumini.
in acest caz, varianta cea mai scumpa, cea mai comoda pentru client, dar si cea mai de efect, este angajarea unei firme selecte, care sa-i puna la dispozitie itreg pachetul de servicii (sa-i furnizeze o solutie arhitecturala si sa o execute pina i cel mai mic detaliu).
West Group Design SA este un astfel de exemplu. Arhitectul Adrian Cristescu, director general al firmei, sustine ca un interior trebuie sa rezolve o functiune optima spatiului si sa ofere o ambianta placuta si o imagine de efect. „Prin ambianta, amenajarea interioara influenteaza starea de spirit a locatarilor si a vizitatorilor, iar prin imagine, transmite un anume mesaj cultural despre cel caruia ii apartine. Noi, din pacate, avem prea putine comenzi de interioare i sensul adevarat al cuvintului; mai degraba suntem chemati sa rezolvam anumite functiuni”, afirma Adrian Cristescu. West Group Design a realizat, pina la aceasta data, interioare pentru sedii de banci si firme de telefonie mobila. Costurile acestor lucrari difera foarte mult, i functie de echipamentele si instalatiile cu care sunt dotate cladirile iainte de amenajare.
Mobilierul se face la comanda
De exemplu, un centru Connex i provincie s-a executat cu 900 USD/ mp, dar i afara de pereti, itr-un fost magazin de stat situat itr-un parter de bloc, totul a fost realizat de la a la z, fiind dotat cu toate instalatiile moderne necesare – aer conditionat, ventilatie, sistem de alarma si cu mobiler. in schimb, un spatiu similar este i constructie acum la Constanta, dar aici costurile vor fi mai mari, de circa 1.000 USD /mp, pentru ca necesita recompartimentarea generala a magazinului, cu spargeri de pereti si schimbarile aferente.
Amenajarea aceleiasi suprafete, i aceeasi formula, ar fi fost isa mai ieftina, de 800 USD/mp, daca s-ar fi aflat itr-un centru de afaceri, unde cladirea ar fi avut deja toate instalatiile si echipamentele moderne (aer conditionat, retea de calculatoare, telefonie) si ar fi fost construita astfel icit compartimentarea sa se realizeze usor.
in general, firma de amenajari interioare West Group Design practica preturi de 500-1.000 USD/mp. Pentru un apartament de trei camere, Andrei Cristescu estimeaza o suma de 10.000 USD, grosso modo, pentru o amenajare rezonabila, fara mobilier (doar instalatii, reechipare de bai si bucatarie si finisaje i toate camerele de locuit).
Pipo Gim Construct SRL, o alta firma bucuresteana, executa totul la comanda clientului si, potrivit directorului tehnic Razvan Savulescu, preia apartamentul gol si-l da la cheie, gata aranjat.
Firma face totul la comanda: procura materialele pe care le alege clientul (de la gips carton si pina la modelele de mobilier, firma venind cu cataloage de la mai multi producatori sau importatori de materiale de constructii, finisaje si instalatii, iar la mobilier, cu ofertele proprii). Pipo Gim Construct semneaza apoi cu clientii contracte ferme, i care sunt prevazute penalitati pentru ambele parti, de 0,15% i cazul itirzierii termenului de predare, respectiv a platii contravalorii lucrarilor. Firma ofera si o garantie de doi ani pentru lucrari si mobilier, ceea ce pledeaza pentru amenajarea casei printr-o societate comerciala.
Numai ca acest lucru costa. La manopera, taxele legale pe care le plateste firma si care sunt cuprinse si-n deviz egaleaza propriu-zis pretul, iar uneori chiar il depasesc. Astfel, manopera pentru o amenajarea completa, la cheie, a unui apartament (fie pentru locuit, fie sediu de firma) costa 4.000-5.000 USD. Materialele (de la ciment, parchet, gresie si gips carton la usi si ferestre) si instalatiile (chiuvete, sistem de aer conditionat etc.) ajung si ele la circa 5.000-6.000 USD, prag pe care-l si depasesc.
Aici isa, subliniaza Razvan Savulescu, plaja de preturi este foarte mare, iar acestea cresc de la an la an. De exemplu, se poate gasi gresie romineasca, la 175.000 lei/mp, dar si gresie de import, la 700.000-800.000 lei/mp, iar un sac de ciment care era anul trecut 55.000 lei, astazi este 80.000 lei. Mobilierul de comanda mai costa si el alte 4.000-5.000 USD.
Astfel, toata amenajarea se ridica la 13.000-15.000 USD. Durata lucrarilor este de o luna pentru mobilier si doua luni pentru lucrarile de finisaj si instalatii.
Firma Levent, cu capital turcesc, a realizat pina acum doar sedii de banci si amenajari de vile, i mare parte cu elemente de ghips carton si metale inoxidabile, i diferite sisteme – aluminiu, crom, nichel, inox). Cele mai multe comenzi, sapte amenajari de interior si exterior, le-a executat pentru BTR, pentru care mai avea i plan ica alte sapte lucrari, trei deja icepute. Dar cum situatia acestei banci este incerta, firma vrea sa se reorienteze pe piata, considerind, potrivit declaratiilor directoarei Radu Cecilia, ca lucrarile existente constituie o buna carte de vizita. Preturile sunt de 12-15 USD/ mp pentru tavane casetate de gips carton, 9-15 USD/mp pentru compartimentari si pereti de gips carton si de 125 USD/mp pentru placari cu alucobond (un sistem special, din aluminiu la exterior si plastic la interior, si care poate fi modelat i coloane, pe rotund sau pe drept) sau betopan (lemn presat, i combinatie cu beton). Levent mai executa, la comanda, si balustrade, si scari interioare din metal, si mobilier din metal si sticla.