'În privinţa relaţiilor bilaterale, există o cooperare foarte intensă între Polonia şi România. Anul trecut, am înregistrat o creştere semnificativă a volumului schimburilor comerciale dintre cele două ţări, care a atins nivelul de 3,6 miliarde de euro. Deci, noi suntem cel de-al şaselea cel mai mare partener de comerţ pentru România şi al cincilea cel mai mare exportator pe piaţa din România', a spus diplomatul.

Potrivit lui Marek Szczygiel, peste 700 de companii cu capital polonez sunt prezente pe piaţa românească, începând de la întreprinderi mici şi mijlocii până la mari manufacturi, care au peste 1.000 de angajaţi.

'Avem o bază foarte solidă pentru cooperare în viitor, dar noi nu suntem satisfăcuţi. Avem ambiţii mai mari şi sunt sigur că, împreună cu partenerii români, cu suportul autorităţilor publice, vom gestiona intensificarea contactelor noastre', a precizat ambasadorul Poloniei la Bucureşti.

Marek Szczygiel a mai spus că a sprijinit puternic decizia LOT Polish Airlines de a creşte, începând din 30 martie, numărul zborurilor între Varşovia şi Bucureşti.

'Sunt sigur că această nouă conexiune va fi populară, că pasagerii care vor zbura pe această rută vor vedea un mare potenţial pe piaţa românească, în comunicarea dintre ţările noastre. Aceasta va ajuta LOT Polish Airlines să crească numărul pasagerilor, pentru că o mare parte din traficul existent între ţările noastre este generat de călătoriile de business', a subliniat el.

O altă parte a traficului, potrivit diplomatului, este generat de turism.

'Sunt foarte satisfăcut că, anul trecut, am înregistrat peste 300.000 de vizitatori polonezi în România, ceea ce ne-a plasat pe locul patru printre ţările Uniunii Europene, după Ungaria, Bulgaria, Germania şi Italia. Dintre aceşti vizitatori, 65.000 au fost turişti polonezi care au venit în principal în Bucureşti, dar şi pe litoral, în Delta Dunării şi în Transilvania. Deci, vedem o creştere constantă a numărului de vizitatori şi, de asemenea, a numărului de turişti polonezi care vin să viziteze România. Fiind ambasadorul Poloniei, mi-aş dori să văd mişcări similare şi în partea opusă, dar aici suntem departe. Numărul turiştilor români înregistraţi în Polonia sau care şi-au petrecut măcar o noapte în hoteluri sau în alte unităţi, anul trecut, a fost de 34.000, deci cred că avem un potenţial mai mare', a menţionat Szczygiel.

De asemenea, există foarte multe contacte 'people-to-people' între Polonia şi România, a mai spus ambasadorul Poloniei în România, acestea fiind alimentate de o cooperare foarte intensă, de prietenii între persoane private, între familii sau de colaborarea între diferite instituţii.

'Aş vrea să menţionez comunitatea poloneză care trăieşte aici, în România, una istorică, în principal în Bucovina, de câteva mii de persoane, şi alta de tip nou aici, în Bucureşti, formată în principal din manageri, oameni de afaceri, care stau aici de câţiva ani, fiind angajaţi în multinaţionale sau în firme poloneze. Deci, vedem un fel de creştere a interesului Poloniei cu privire la România în diferite aspecte şi sunt sigur că aceasta va ajuta sistemele noastre de transport să vândă mai multe tichete pentru mai mulţi pasageri pe această rută Varşovia – Bucureşti, care este cea mai veche conexiune regulată operată de LOT Polish Airlines, deschisă în 1931', a subliniat oficialul.

SURSA: Agerpres