Redactorii Capital au plecat vineri dimineaţă de la Bucureşti la Ploieşti, unul cu o maşină care a mers pe DN1, iar celălalt cu o maşină care a mers pe noua autostradă.
CONDIŢIILE testului comparativ: Pentru ca testul să fie corect am avut în vedere o serie de condiţii:
– ambele maşini au avut acelaşi punct de plecare: Clădirea Facultăţii de Arhitectură de la Universitate.
– ambele maşini au plecat exact la aceeaşi oră: 9.00.
– am respectat întocmai regulile de circulaţie. Astfel, pe A3 nu am mers cu mai mult de 100 km/h, restricție impusă de autorități până la finalizarea totală a lucrărilor.
– am avut acelaşi punct de sosire: centrul oraşului Ploieşti, lângă Prefectură.
CONCLUZIILE TESTULUI:
Mașina care a parcurs DN1 a ajuns cu exact 10 minute mai devreme la destinaţie, adică la ora 10:09, spre deosebire de cea care s-a deplasat pe A3, care a ajuns la 10: 19 minute.
Motivele clare ale întârzieii cu care a ajuns la Ploiești vehiculul care s-a deplasat pe A3 sunt, în special, legate de traficul aglomerat din Capitală și de limitarea vitezei de pe noul tronson de autostradă. Astfel, ruta aleasă pentru a ajunge de la Universitate până la intrarea pe A3 (Universitate – Calea Moșilor – Șoseaua Colentina – Șoseaua Andronache – Șoseaua de Centură) s-a dovedit extreme de lentă. Asta, cum spuneam, din cauza traficului, dar și a multelor semafoare, mai mult sau mai puțin sincronizate. Nu trebuie uitat nici faptul că A3 este ceva mai lungă decât DN1.
Astfel, chiar dacă acum este un pic mai avantajos să mergi la Ploieşti pe DN1, ridicarea pe viitor a restricţiei mai sus amintite îi va ajuta pe cei care circulă pe distanţa Bucureşti-Ploieşti să ajungă mai repede la destinaţie, ceea ce înseamnă că scopul autostrăzii a fost atins, chiar dacă aceasta este mai lungă. În plus, siguranța oferită de o autostradă care nu trece prin localități și ale cărei sensuri sunt bine delimitate prin balustrade metalice nu poate fi comparată cu cea de pe un drum national care a umplut hărțile poliției rutiere de puncte negre. La polul opus, lipsa ieșirilor de pe A3 către localitățile care o mărginesc, imposibilitatea de a întoarce în cazul în care ai greșit drumul și inexistența parcărilor, a benzinăriilor sau a spațiilor pentru servicii fac din A3 o autostradă aproape inutilă.
Desigur, asta pînă ce tronsonul București -Ploiești va fi terminat la standardele necesare și va fi completat cu atât de necesarul tronson Ploiești – Brașov, adevăratul „dop” al traficului care se desfășoară acum între Capitală și Ardeal.
<iframe width="640" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/EFFEqBKOgi0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="640" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/7qby6wDuRRo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Au contribuit: Ovidiu Anton şi Răzvan Petrescu