Hidroelectrica vrea să propună producătorului de aluminiu Alro Slatina încheierea unui parteneriat pe termen lung de vânzare a energiei electrice la un preţ care să varieze în funcţie de cotaţia internaţională a aluminiului.

„Alro este un consumator special de energie. Guvernul are interesul să menţină în viaţă o astfel de companie, care consumă multă energie şi este şi bun-platnic. Un astfel de parteneriat va fi benefic ambelor părţi”, a declarat, joi, la Ipoteşti, judeţul Olt, directorul general al Hidroelectrica, Mihai David.

Alro, consummator vital pentru Hidroelectrica

El a adăugat că Hidroelectrica trebuie să fie interesată să menţină un client precum Alro Slatina pe termen cât mai lung. David a răspuns astfel la întrebarea presei dacă acordul cu producătorul de aluminiu ar putea fi prelungit şi după 2014.

„Interesul Hidroelectrica este ca şi a zecea generaţie să aibă un client ca Alro, adică stabil, în bandă (cu un consum constant – n.r.) şi care plăteşte. Problema este că nu poţi lucra cu preţuri fixe, iar dacă România vrea un producător de acest tip nu trebuie să îl chinuim cu astfel de preţuri”, a afirmat David.

Preţurile vor fi renegociate

El a reamintit că, din 1 ianuarie 2010, Hidroelectrica va renegocia contractele pe care le are cu traderii privaţii de energie, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei va stabili cantităţile de energie estimate pentru coşul de consum pentru anul viitor.

În septembrie, David a anunţat că Hidroelectrica va renegocia, la finele anului, preţul energiei furnizate Alro, majorat până la acea dată cu 14% în urma unor negocieri, la , şi că uzina de aluminiu nu va rezista pe piaţă dacă va cumpăra la 44 euro/MWh de la una dintre viitoarele două companii naţionale.
El a spus atunci că în urma unor renegocieri preţul la care Alro cumpără energie de la Hidroelectrica a crescut cu 14%, la 25 euro/MWh. Producătorul de electricitate a renegociat preţurile cu mai multe companii, printre care şi Alro.

Combinatul din Slatina, deţinut de grupul Vimetco, înregistrat în Olanda dar cu acţionari ruşi, este cel mai mare consumator de electricitate din România.

SURSA:Mediafax