O dietă cu microbi vii ar putea fi „o strategie dietetică nouă” pentru tratarea afecțiunii, au concluzionat cercetătorii, adăugând că riscul de boală renală cronică poate fi redus cu „o dietă bogată în microorganisme vii”, cunoscute ca probiotice.
Un studiu publicat luna trecută în revista medicală ”Renal Failure”, și-a propus să exploreze un subiect care nu a fost cercetat pe larg anterior: modul în care microorganismele vii din dieta unei persoane ar putea influența nivelul său de risc de a dezvolta boli renale cronice, scrie Thehealthy.
Boala renală cronică afectează în prezent 10% din populația adultă la nivel mondial, iar 1,2 milioane de oameni mor din cauza acestei boli în fiecare an, potrivit studiului. Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Renale afirmă că unu din șapte adulți din SUA are această afecțiune.
A cincea cauză principală de deces în lume până în anul 2040
Studiul a oferit o altă statistică îngrijorătoare, estimând că boala va fi a cincea cauză principală de deces în lume până în anul 2040.
„În prezent, nu există un tratament eficient” pentru bolile renale cronice, remarcă studiul. Clinica Mayo detaliază: „Tratamentul pentru boala renală cronică se concentrează pe încetinirea progresiei afectării renale, de obicei prin controlul cauzei.”
Folosind date acumulate pe o perioadă de peste 15 ani din Sondajul Național de Sănătate și Nutriție, echipa studiului – cinci cercetători de la Departamentul de Nefrologie al Universității Medicale Capital din Beijing, China – a inclus în cercetarea sa 12.148 de participanți adulți americani, dintre care 2.731 au fost diagnosticați cu boală renală cronică.
Probioticele pot reduce riscul de boli renale
Observând că studiile anterioare au stabilit o legătură între debutul și progresia bolii renale cronice și un „dezechilibru” al microbiotei intestinale, experții au intervenit pentru a evalua categoriile de alimente microbiene vii discutate în rezultatele sondajului.
Aceștia au decis că alimentele cu conținut microbian viu „scăzut” aveau mai puțin de 10⁴ unități formatoare de colonii pe gram (UFC/g), alimentele cu conținut microbian viu „moderat” aveau între 10⁴ și 10⁷ UFC/g, iar alimentele cu conținut microbian viu „ridicat” aveau mai mult de 10⁷ UFC/g.
După analizarea rezultatelor, echipa a împărțit participanții în următoarele grupuri:
grup scăzut (fără consum de alimente cu conținut microbian viu moderat sau ridicat)
grup moderat (consum de alimente cu conținut microbian viu moderat, dar nu ridicat)
grup ridicat (consum de orice aliment cu conținut microbian viu ridicat)
grup moderat/ridicat (consum de alimente cu conținut microbian viu moderat sau ridicat)
Textul studiului nu enumeră exemple pentru fiecare tip de aliment microbian viu, dar Asociația Științifică Internațională pentru Probiotice și Prebiotice sugerează că produsele alimentare cu mențiunea „conține culturi vii” pe etichetă – murături, varză murată sau brânză cumpărate din magazin – indică în general prezența microorganismelor vii.
Risc semnificativ mai mic de a dezvolta boli renale cronice
Persoanele cu un aport ridicat de microbi vii au prezentat în cele din urmă un „risc semnificativ mai mic” de a dezvolta boli renale cronice în comparație cu cele cu un aport scăzut. În plus, un nivel moderat/ridicat de aport a avut rezultate bune.
„Acesta este primul studiu la scară largă, bazat pe populație, din Statele Unite, care demonstrează că dietele bogate în microorganisme vii, mai degrabă decât în probiotice specifice, sunt legate de o incidență mai mică” a bolilor renale cronice, a raportat echipa.