Majoritatea durerilor de stomac sunt provocate de gaze intestinale, constipație, precum și de spasme ale colonului, care duc la balonare și la dilatarea intestinelor. Dacă vă confruntați cu astfel de probleme, dar decideți să faceți unele schimbări radicale în dietă și în stilul de viață, puteți evita durerile de stomac.

Durerile de stomac sunt provocate de diverși factori, dar cel mai frecvent, cauza lor este alimentația. Disconfortul abdominal, precum balonarea, este de obicei rezultatul unui dezechilibru între bacteriile „prietenoase” și cele „neprietenoase” din sistemul digestiv și intestine. Astfel, alimentele, în loc să fie digerate optim, încep să fermenteze.

Aceste alimente delicioase, bogate în compuși nutritivi, ajută la ameliorarea crampelor, balonării și a gazelor, potrivit Firstforwomen.

Ardeiul gras reduce eliberarea de cortizol

O echipă de oameni de știință din Norvegia a descoperit că un consum zilnic de ardei gras poate reduce cu peste 60% riscul de a suferi de greață, balonare și indigestie. Meritul revine rezervelor bogate de flavonoide din ardeiul gras, nutrienți vegetali care calmează glandele suprarenale, reducând producția de cortizol, hormonul de stres care alimentează indigestia.

Castraveții ”calmează” nervii gastrointestinali

Castraveții sunt o bombă de sănătate. Pe lângă vitamine, castraveții conțin acid salicilic, un compus care calmează nervii sensibili ai durerii din tractul digestiv. Oamenii de știință de la Universitatea din Connecticut spun că, dacă mâncăm castraveți, putem calma durerile de stomac în 20 de minute. În plus, se poate reduce la jumătate riscul de apariție a unor viitoare crize, dacă mănâncăm unul-doi castraveți zilnic. Totodată, acidul salicilic ușurează inflamația din mucoasa stomacului și a intestinului subțire, îmbunătățind digestia.

Ananasul alungă bacteriile care provoacă gaze

Dacă după ce ați mâncat o înghețată sau un hot-dog vă simțiți balonați, o felie de ananas proaspăt ar putea înlătura rapid această senzație inconfortabilă, reducând cu 70% riscul de apariție a gazelor, spun cercetătorii de la Universitatea din Delaware. Asta pentru că enzimele digestive naturale ale ananasului descompun rapid carbohidrații și grăsimile din intestine, înainte ca bacteriile care formează sulf să le poată transforma în gaze.

Mierea vindecă tractul digestiv

Cercetătorii de la Texas A&M University spun că toți compușii antimicrobieni ai mierii împiedică creșterea și dezvoltarea bacteriilor, prevenind problemele gastrointestinale. Ei recomandă să se consume zilnic o lingură de miere.

Puiul calmează spasmele

Puiul conține un aminoacid esențial pe care tractul digestiv îl folosește pentru a produce serotonina – un hormon calmant care relaxează mușchii spasmici ai stomacului și îmbunătățește digestia. Dacă mâncați 200 de grame de pui pe zi, oamenii de știință din Marea Britanie spun că veți reduce riscul de indigestie cu 55% și vă veți reveni mai repede dacă aveți stomacul deranjat.

Căpșunile reglează contracțiile musculare

Călătoriile, schimbările sezoniere ale dietei și crizele de deshidratare cresc riscul de constipație, dar căpșunile pot ajuta mai mult decât credem. Aceste fructe delicioase sunt bogate în antocianine, un tip de antioxidant care încurajează contracțiile musculare blânde din intestine pentru a ușura constipația și a preveni gazele intestinale.