Alexandru Rafila explică de ce pacienţii arşi la Crevedia sunt duşi în străinătate

Pacienţii cu arsuri grave de la Crevedia sunt transferaţi în străinătate. În ciuda promisiunilor venit după dezastrul din Colectiv, România tot nu are capacitatea de a îngriji marii arşi.

Duminică, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a explicat că pacienții critici au nevoie de îngrijire specializată şi de aceea sunt transferaţi la spitale din străinătate. În plus, în ţară nu există oricum paturi libere pentru toţi.

În acest moment, România are numai 30 de locuri pentru mari arşi la nivelul întregii ţări. Sâmbătă seară, numai 6 dintre acestea erau libere, a precizat Rafila. El spune că proiectele pentru noi secţii care sa îngrijească marii arşi au fost „nejustificat blocate”.

„Noi avem la nivel național 30 de paturi pentru marii arși. Aseară aveam libere 6 locuri, 5 în București și 1 la Timișoara.

Noi schimbăm lucrurile după Colectiv pentru că cele trei proiecte pentru secțiile de mari arși, de la Timișoara, Târgu Mureș și Grigore Alexandrescu au fost în mod nejustificat blocate.

Au ajuns într-o situație în care practic pierdeam finanțarea de la Banca Mondială”, a declarat duminică, 27 august, ministrul Sănătăţii, în cadrul unei conferinţe de presă.

Câte paturi pentru arşi ar trebui să aibă România în 2025?

Alexandru Rafila a explicat şi ce paşi a făcut în acest sens după momentul preluării mandatului. El promite că cele 30 de paturi din prezent pentru mari arşi vor deveni 50 peste doi ani.

„Imediat după preluarea mandatului am început negocierile cu Banca Mondială încât aceste trei centre să se facă și ele au început să se facă.

La Timișoara a început construcția, în septembrie va începe construcția la Grigore Alexandrescu iar până la sfârșitul lunii va începe construcția și la Târgu Mureș.

Avem cam 2 ani perioadă de execuție. Peste doi ani, România va avea încă 20 de paturi care să completeze 30 de paturi existente”, a mai declarat ministrul.

Planul alb, activat în România după exploziile de la Crevedia

Alexandru Rafila a mai precizat, în aceeaşi conferinţă, că a fost imediat activat planul alb pentru a facilita intervențiile medicale specializate.

„În funcţie de evaluări, aceşti pacienţi vor beneficia de tratament în secţiile pentru pacienţi arşi, (…) evoluţia stării lor de sănătate este monitorizată, există şi posibilitatea suplimentării acestor transferuri la care făceam referire, dar pe măsură ce pacienţii au fost sau sunt transferaţi în spitalele din străinătate, se eliberează şi locuri în spitalele pentru arşi din Bucureşti.

Aşa cum ştiţi, ieri am avut 6 locuri pentru mari arşi. Aveam circa 60 de paturi de terapie intensivă alocate cu ventilatoare, drept care toţi pacienţii care aveau nevoie de îngrijire de terapie intensivă au primit această acest tip de îngrijire medicală”, a declarat ministrul Sănătăţii.