Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că aproape 300.000 de români au apelat la medicul de familie în vederea obținerii de pastile cu iod și că speră ca acest ritm să continue și în următoarele luni.

Oficialul a mai spus că, având în vedere situația incertă din Ucraina, este bine să avem un comportament prevăzător și să nu ne bulversăm în cazul unei eventuale crize.

„În luna septembrie care tocmai s-a încheiat, aproape 300.000 de români au apelat la medicul de familie pentru eliberarea pastilelor de iod. Deci avem peste jumătate de milion de persoane care au luat pastilele de iod. Eu sper ca acest ritm să continue şi în lunile următoare.

Menţionaţi mai devreme situaţia instabilă din Ucraina care face referire periodică inclusiv la mentenanţa centralelor nucleare care nu mai este executată aşa cum trebuie şi cred că o pregătire, un comportament preventiv care să evite panica sau bulversările într-un moment de criză este o abordare normală. Pentru mine ritmul este încurajator. Recunosc că nu este în general punctul nostru tare comportamentul preventiv, în mod tradiţional”, a declarat ministrul pentru Europa FM.

Rafila s-a arătat mulțumit de medicii de familie

Alexandru Rafila a mai spus și că este foarte mulțumit de comportamentul medicilor de familie pentru că și-au dat seama ce trebuie să facă.

„Eu cred că între timp şi medicii de familie au înţeles că nu trebuie să facă altceva, decât atunci când au un consult cu un pacient cu vârstă de sub 40 de ani, în afară de tratamentul obişnuit pe care îl primeşte sau recomandările medicale pe care le primeşte şi pescripţia pentru el sau pentru membrii familiei care se încadrează în această categorie.

În România, în fiecare lună, sunt circa 3 milioane de consultaţii la medicii de familie, aşa că un număr mare de români ar putea să primească reţetă cu care să se ducă să îşi ridice pastilele de iod”, a spus acesta.

Ce spune ministrul despre dispariția unor medicamente de pe piață?

Alexandru Rafila a vorbit recent despre cauza dispariției de pe piață a unor medicamente și cum acestea au ajuns în „exportul paralel”.

„Politica medicamentului este acea politică care face posibile două lucruri – accesibilitatea medicamentelor, pe de o parte, din punct de vedere al preţului pe care statul sau omul îl plăteşte pentru medicament şi cel de-al doilea lucru, la fel de important, este cel care ţine medicamentele pe piaţă şi trebuie să existe un echilibru care să păstreze medicamentele pe piaţă.

Acest echilibru în cazul multor medicamente care lipsesc nu mai există şi trebuie să reparăm acest lucru din punct de vedere legislativ şi, cu siguranţă, va depăşi nivelul Ministerului Sănătăţii, nivelul de decizie legislativă, fie la nivelul Guvernului, fie la nivelul Parlamentului, încât să putem să asigurăm medicamente pe piaţă”, a declarat ministrul în cadrul unui comunicat de presă.