„Noi am lucrat pe tema asocierii fermierilor mici şi mijlocii. Este necesară profesionalizarea acestui sector prin intermediul învăţământului profesional şi tehnic. Una dintre cele mai mari probleme se referă la faptul că elevii fac practică foarte puţin în ferme reale, iar fermele didactice ale liceelor sunt prost utilate“, a declarat Alexandra Toderiţă, director la Centrul Român de Politici Europene (CRPE).

Potrivit acesteia, organizația pe care o reprezintă s-a implicat, împreună cu mai mulți parteneri, în mai multe programe care să sprijine formarea unei noi generaţii de fermieri. Obiectivul a fost să se creeze parteneriate cu licee care să devină hub-uri locale, să atragă copii bine pregătiţi, să-i înveţe meserie.

„De multe ori, fermierii se plâng de lipsa forţei de muncă. Marii fermieri nu au curajul să dea utilaje de sute de mii de euro pe mâna unor angajaţi necalificaţi“, a explicat Alexandra Toderiţă. Specialistul CRPE a mai arătat că ceea ce poate să facă statul pentru învățământul de profil nu va fi niciodată suficient. „Agricultura trebuie să fie promovată ca meserie de viitor, aşa cum şi este, de altfel. Trebuie să atragem finanţări, altele decât ale statului. Totodată, există iniţiative de învăţământ dual în care se doreşte cuplarea liceelor profesionale la firme sau ferme, unde timp de trei zile să înveţe la locul de muncă, iar două zile la liceu“, a încheiat Alexandra Toderiţă.