Situaţie alarmantă în spitalele din România! Medicii atrag atenţia că tot mai mulţi copii ajung pe patul de spital după ce sunt depistaţi pozitiv cu COVID-19.

Spitalul de Copii “Victor Gomoiu” a ajuns la capacitate maximă

O astfel de situaţie se întâlneşte şi la Secţia COVID a Spitalului Clinic de Copii “Victor Gomoiu” din Capitală, care operează în prezent la capacitate maximă.

Diana Ionescu este director medical la Spitalul “Victor Gomoiu” şi spune că situaţia copiilor care ajung în unitatea medicală după infectarea cu SARS-CoV-2 devine tot mai gravă pe zi ce trece, potrivit Mediafax.

“Sunt copii de la câteva săptămâni, două săptămâni, trei săptămâni până la adolescenţi, chiar de 17, 18 ani. Deci sunt afectate toate categoriile de copii”, explică aceasta.

Primele simptome foarte importante ale apariţiei COVID-19 la copii

Diana Ionescu vine şi cu un sfat extrem de util pentru părinţi: cum pot depista din timp simptomele de COVID-19 la copiii lor?

“În primul rând, dacă copilul prezintă semne de infecţie SARS-CoV2, adică semne respiratorii, digestive foarte importante la copil, gastroenterite, ar trebui anunţat medicul de familie şi copilul să fie testat, fie PCR, fie test antigen”, spune directorul medical de la Spitalul “Victor Gomoiu”.

Există diferenţe faţă de situaţia unui adult în momentul în care un copil este testat pozitiv cu COVID-19. Medicul de familie trebuie să-l ţină sub observaţie pe cel mic, îi oferă tratament şi urmăreşte evoluţia bolii copilului. În situaţia în care evoluţia bolii este una negativă, atunci copilul este internat în spital.

Majoritatea copiilor fac totuşi forme uşoare ale bolii

Diana Ionescu aminteşte şi de complicaţia ce poate apărea la copii după infectarea cu COVID-19, respectiv sindromul Pims.

“Ştim deja că micuţii fac forme uşoare de boală. Există un procent care merge spre forme medii sau spre forme grave şi, să nu uităm, acea complicaţie care apare după maladia COVID-19 la copii, care se numeşte Pims, sindromul Pims, care există şi am avut cazuri multe pe parcursul ultimului an”, a mai precizat directorul medical al Spitalului Clinic de Copii “Victor Gomoiu”.