Primăria Iaşi a anunţat, vineri seara, că doreşte să interzică, treptat, utilizarea maşinilor poluante, stabilind drept termen final pentru implementarea programului data de 1 ianuarie 2023. Din acel moment, nu va mai circula pe străzile din oraş niciun autovehicul înregistrat sub categoria Euro 5 inclusiv.

Comunicatatul Primăriei ieşene anunţă că oraşul pregăteşte măsuri ample pentru reducerea nivelului de poluare în oraş. Decizia va fi luată în viitoare a Consiliului Local să fie discutată varianta interzicerii utilizării maşinilor cu grad ridicat de poluare.

Cea mai importantă măsură prevăzută este cea de interzicere, din momentul când va fi adoptată hotărârea, a utilizării autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 3 inclusiv şi non-Euro. De asemenea, începând cu data de 1 ianuarie 2021 va fi interzisă utilizarea autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 4 inclusiv, iar începând cu data de 1 ianuarie 2023 utilizarea autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 5 inclusiv. În toate cele trei cazuri decizia se aplică pe raza administrativ-teritorială a municipiului Iaşi şi numai în intervalul orar 6.00 – 22.00„, se arată într-un comunicat al Primăriei Iaşi.

Iniţiatorii proiectului spun că va contribui la înlocuirea unui număr important de autovehicule cu normă de poluare ridicată cu autovehicule noi, cu norma de poluare Euro 6, hibrid sau electrice.

„Vor fi exceptate autovehiculele îndreptăţite să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase, autovehiculele care efectuează transport public local, ambulanţele, autovehiculele care transportă alimente, respectiv autovehiculele de depanare sau de transport, vehicule care au girofaruri galbene, autovehiculele militare, autovehiculele care transportă persoane cu handicap locomotor şi autospecialele televiziunilor acreditate”, mai arată comunicatul.

De asemenea, reprezentanţii Primăriei ieşene vor să acorde vouchere în valoare de câte 500 de euro unui număr de 25.000 de posesori de autovehicule vechi şi poluante din Iaşi, pentru a-i încuraja să renunţe la acestea.

Proiectul propus urmează să fie prezentat Comisariatului European pentru Mediu. În cazul unui răspuns favorabil, va fi depus la Comisia Europeană în vederea unei finanţări.